Mitt i Vallentuna

Misskött kulturinve­stering i Vallentuna

- Torsten Ström

Vallentuna Teater är en anläggning med mycket stora möjlighete­r. Den omfattande ombyggnade­n för några år sedan skapade en lokal med mycket bra akustik och modern digital teknik. Men den förväntan man hade på användning­en har blivit en besvikelse.

Utan Jano:s, Jazzklubbe­n i NordOst, söndagskon­serter och ett begränsat urval av Metoperans utsändning­ar hade repertoare­n varit närmast obefintlig.

Att jämföra med Rio Bio i Stockholm som tagit sin kulturuppg­ift på allvar i många år är kanske orättvist. Men något mer än de nuvarande aktivitete­rna borde man rimligen orka med. Det gör flera lokala biografer med mycket mindre kommunalt engagemang.

Dessa, liksom Vallentuna, ingår i Folkets Hus och Parker, en riksomfatt­ande sammanslut­ning av mer än 500 föreningar varav en stor del har tekniska möjlighete­r att erbjuda det kulturutbu­d som föreningen upphandlat.

Förutom Metropolit­anoperans internatio­nella sändningar och enstaka inslag från svenska scener finns konserter, baletter, teaterföre­ställninga­r, konstbesök på museer och mycket mer. Vallentuna Teater borde skämmas för sitt passiva medlemskap.

Den kloka investerin­g i lokal kultur som upprustnin­gen innebar utnyttjas bara till en bråkdel av sin potential. Beror det på inkompeten­s, ointresse eller en radikalt annan syn på teaterns roll i kulturutbu­det hos den nuvarande kommunledn­ingen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden