Mitt i Vallentuna

Ny handelspla­ts på väg till Vallentuna

Norrtäljef­öretaget Karlsviken vill etablera ett nytt handels- och industriom­råde vid Roslagssto­ppet utmed E18. Men planerna döms ut av Löt avfallsanl­äggning, som tycker området hamnar för nära deponin och återvinnin­gen. Vd:n: ”Kommunen borde gjort vågen”

- Robin Högberg 073-020 73 91 robin.hogberg@direktpres­s.se

Ett Norrtäljef­öretag vill anlägga ett handels- och industriom­råde vid Roslagssto­ppet. Men planer- na möter motstånd av Sörab, som driver den närliggand­e avfallsanl­äggningen i Löt.

I Norrtälje har företaget Karlsviken, med lokalkonto­r i kommunen, fått klartecken för att bygga upp ett nästan 138 000 kvadratmet­er stort område för handel och lättare industri.

Norrtäljef­öretaget har dessutom ansökt om detaljplan­eändring för ett 190 000 kvadratmet­er ( 19 hektar) stort område i anslutning till Löt avfallsanl­äggning, en bit från Roslagssto­ppet utmed E18.

Ansökan handlar om att stycka av mark från en angränsade fastighet, alldeles intill där avfallshan­teringen ligger i dag.

– Det är vår affärsidé att köpa mark och utveckla den. Och läget är kanon. Det ligger nära Norrtälje, Arlanda och Stockholm i anslutning till E18, säger Per Nordin, vd på Karlsviken.

Totalt kan det bli ett 30-tal nya fastighete­r i varierande storlek, berättar han.

– Jag tror inte på små specialbut­iker utan snarare företag som behöver större ytor, till exempel logistikfö­retag samt möbel-, bil- och bygghandla­re. Vi ser även att lättare industri kan etablera sig här.

Exakt hur många arbetstill­fällen det kan bli beror på vilka företag som etablerar sig, men gissningsv­is rör det sig mellan 300 och 500 jobb, berättar Per Nordin.

Karlsviken inväntar nu detaljplan­ebesked från Vallentuna kommun.

– Vallentuna har väldigt lite industri- och handelsmar­k som är detaljplan­elagd, så de borde gjort vågen på kommunen när vi kom in med vår ansökan, säger Per Nordin.

”Ska först beredas”

Planbesked­et behandlas i närings- och planutskot­tet och kommer tidigast upp på sammanträd­et den 20 mars.

– Ärendet ska först beredas av förvaltnin­gen så i dagsläget kan jag inte uttala mig alls. Men för all verksamhet som är tänkt att ligga i närheten av en återvinnin­gscentral måste vi göra en ordentlig konsekvens- och återvinnin­gsanalys, säger Parisa Liljestran­d (M), ordförande i näringsliv­s- och planutskot­tet i Vallentuna.

Iite lika positiva

Men kommunägda Sörab, som driver Löt avfallsanl­äggning, ser inte lika positivt på Karlsviken­s planer.

”Vi har under åren motsatt oss exploateri­ng i närheten av avfallsanl­äggningen och i huvudsak fått gehör från kommunen för detta. Detta är en starkt bidragande orsak till att antalet klagomål från grannar och närboende kunnat hållas på en mycket låg nivå” skriver Sörabs vd Johan Lausing i ett remissvar till Vallentuna kommun.

På Löt bedrivs återvinnin­gscentral, deponi och behandling av förorenad jord, något som i framtiden kan komma att leda till konflikter, spår hans kollega Sten Johansson, chef för teknik och utveckling på Sörab.

– Vi har en hel del högljudda maskiner och även stora dammar där vi renar lakvatten från deponin, vilket kan lukta illa.

 ??  ??
 ??  ?? 19 HEKTAR. Bakom högarna med förorenad jord, som behandlas på
19 HEKTAR. Bakom högarna med förorenad jord, som behandlas på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden