Mitt i Vallentuna

Ilska mot närakuten: ”Sex timmars väntan”

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Det har kommit nästan dubbelt så många patienter per dag som man räknat med till den nya närakuten vid Danderyds sjukhus. Men fler kan uppsöka sin vanliga husläkare menar verksamhet­schefen. Runt 50 patienter per dag räknade man med skulle besöka den nya närakuten vid Danderyds sjukhus. Men hittills har antalet patienter per dag varit över 80.

– Vi har varit väldigt populära. Jag tror det har med infektions­perioden att göra, det är jättehögt tryck på alla närakuter, säger Leon Sylverberg, verksamhet­schef för de sju närakutern­a i Stockholms län.

Köerna har trots detta inte blivit oacceptabe­lt långa, me- nar Leon Sylverberg.

– Nej, upp till två timmar. Våra närakuter har i snitt väntetider kring två timmar och kravet är att vi ska ligga under fyra.

Är ni nöjda med uppstarten?

– Jag tycket att det har blivit en succé. De farhågor vi haft, om att få för få patienter och att det skulle vara svårt att få igång verksamhet­en, har inte infriats. Visst finns det barnsjukdo­mar men det har gått förhålland­evis bra, säger Leon Sylverberg.

”Stackars personalen”

Men flera patientern­a är inte lika nöjda, att döma av kommentare­r på Facebook: ”Var där igår i över 4 timmar för att bli hemskickad utan att röntga. Det var mer patienter än stolar och där sprang småbarn som var irriterade efter flera timmars väntan. Helt sjukt. Stackars personalen gjorde vad de kunde och fick stå ut med många irriterade kommentare­r. Inte okej någonstans”, skriver en patient.

En annan skriver att hon fick vänta i fem och en halv timme i lördags:

”Vågade knappt lämna stolen för att besöka toaletten för då skulle man inte ha någonstans att sitta. Personalen tipsade om att åka till Solna närakut istället. Efter nära 6 timmar gick jag hem, utan att få träffa en läkare.”

Ett problem är att väntrummet är för litet.

– Där upplever nog patientern­a att de är många, även om lokalerna är fina och fräscha, säger Leon Sylverberg.

Han menar att det är många patienter som söker sig till närakuten som borde söka sig till husläkarmo­ttagningen.

– Vi ska avlasta akuten och inte ta de typiska primärvård­spatienter­na.

Men man vet ju hur svårt det är att få tid hos husläkare?

– Jag vet precis hur det fungerar, jag kommer från primärvård­en, men det ska inte spilla över på en verksamhet som i första hand ska avlasta akuten.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? ”GÅTT VÄL”. Leon Sylverberg är verksamhet­schef för flera av de nya närakutern­a, bland andra den i Danderyd. Enligt honom har första helgen gått väl.
FOTO: KEVIN WEDIN ”GÅTT VÄL”. Leon Sylverberg är verksamhet­schef för flera av de nya närakutern­a, bland andra den i Danderyd. Enligt honom har första helgen gått väl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden