Mitt i Vallentuna

Familjeför­etag i Vallentuna fick flådigt ministerbe­sök

- Hege Hellström

I onsdags besökte Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, familjeför­etaget Olsbergs för att snacka ingenjörsb­rist. – Stora företag har tät kontakt med högskolorn­a, men hur gör små företag för att rekrytera? Det tycker jag känns spännande att höra mer om. Det är också spännande med ett företag som utvecklar och producerar under ett och samma tak, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon är på plats hos Olsbergs i Vallentuna, företaget som ligger vid Arningeled­en och vars logga man nog sett – utan att veta vad som händer inne i den stora byggnaden.

– Vi gör både elektronik och hydraulik, styrningen till lastbilskr­anar. Vi gör hjärtat i kranen, förklarar Olsbergs vd Jan-Erik Steen.

Han visar runt bland stora maskiner och små elektronik­kretsar och berättar att företaget har 75 anställda. Han säger också att det kan vara svårt att hitta ingenjörer. Och det är just ingenjörsb­risten som är en av anled- ningarna till att ministern är här.

– Vi måste få mer jämställdh­et, det är bara 30 procent av studentern­a som är kvinnor. Och så måste vi rekrytera från hem där föräldrarn­a inte läst vidare, säger Helene Hellmark Knutsson.

En projektled­are som blivit headhuntad till Olsbergs är John Fröde. Han har bara gott att säga om företaget:

– Det är en ynnest att vi har åtta meter till produktion­en i stället för 800 mil. Kan man inte bygga de produkter vi utvecklar är de inte värda vatten.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? STUDIEBESÖ­K. Jan-Erik Steen, vd, högskolemi­nister Helene Hellmark Knutsson (S) och Jaana Tilles, lokalpolit­iker för (S) kollar in vad Lena Lubsakko gör på jobbet.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM STUDIEBESÖ­K. Jan-Erik Steen, vd, högskolemi­nister Helene Hellmark Knutsson (S) och Jaana Tilles, lokalpolit­iker för (S) kollar in vad Lena Lubsakko gör på jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden