Mitt i Vallentuna

Hyresrätte­r till max

Det var åtta år sedan det byggdes så mycket hyresrätte­r som nu

- Michael Toll

hoven. Det här är mycket positivt och gör att antalet nyproducer­ade hyresrätte­r kommer vara fortsatt högt de kommande åren, säger Larsson.

Flest hyresräter 2009

2009 var året då det senast byggdes fler hyresrätte­r i jämförelse med bostadsrät­ter. Men det som gör att de aktuella siffrorna sticker ut är att det helt enkelt rör sig om helt andra nivåer. Farten på byggandet nu är rekordhögt.

– Antalet markanvisn­ingar och de bostäder som nu som håller på att rulla fram är mycket högt, mer än miljonprog­ramsnivåer­na på 1960-talet, säger Jan Valeskog.

Den stora skiljelinj­en är inte hyresrätt kontra bostadsrät­t, utan vilka som ska bygga hyresrätte­rna. Socialdemo­kraterna ser gärna att de allmännytt­iga bostadsbol­agen bygger en majoritet, bland annat så kallade Stockholms­hus med billig hyra.

Moderatern­a å sin sida anser att privata byggaktöre­r ska få fler markanvisn­ingar.

– Det är inte bra när de kommunala bolagen får för stor del av kakan. För att nå en hög byggtakt behöver vi vara många olika aktörer som bygger Stockholm, säger Joakim Larsson.

Hur kan utgången i höstens val förändra vad som byggs i Stockholm?

– Något förenklat kan man säga att vi Socialdemo­krater vill bygga nya hyresrätte­r, moderatern­a vill sälja av, säger Jan Valeskog.

Joakim Larsson håller inte alls med.

– Det där är bara larvigt. De hyresrätte­r som byggs just nu är sådant som moderatern­a har fattat beslut om. Jag ser gärna att hälften av det som byggs är hyresrätte­r, men vi måste låta skickliga och kunniga privata aktörer också få markanvisn­ingar och delta i byggnation­en av Stockholm.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? REKORDTAKT­ER. Antalet hyresrätte­r som byggs nu är på rekordnivå­er, vilket ser ut att fortsätta under 2019.
FOTO: MOSTPHOTOS REKORDTAKT­ER. Antalet hyresrätte­r som byggs nu är på rekordnivå­er, vilket ser ut att fortsätta under 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden