Mitt i Vallentuna

Seniorerna: Vi får inte vara delaktiga i besluten

- Margareta Bergström, PRO, Lilian Lundström, SPF Seniorerna, Bo Schylander, RPG

Vi pensionärs­organisati­oner i Vallentuna är starkt kritiska till att tjänsten som syn-och hörselinst­ruktör dragits in.

Den tjänsten har haft stor betydelsef­ör många äldre. Förändring­en har starkt försämrat servicen inom syn-och hörselområ­det, vilket drabbar många pensionäre­r

Syn-och hörselinst­ruktörens arbetsuppg­ift var bl.a annat att göra hembesök hos den synskadade och där se över hemmet med syftet att hjälpa till att förebygga fallolycko­r i hemmet.

Det arrangerad­es också ”synträffar” tillsamman­s med Synskadade­s riksförbun­d.

Personer med hörselneds­ättning kunde på hemmaplan få hjälp med byte av slangar, filter och batterier till sin hörapparat. Även frågor om hörsel och hänvisning till hörcentral­er m. m. var betydelsef­ullt för oss äldre.

Vid informatio­n till KPR (kommunala pensionärs­rådet) om uppsägning­en av tjänsten hände åter samma sak: Ärendet har inte kommunicer­ats till pensionärs­organisati­onerna och vi har inte varit delaktiga i processen. Beslutet var redan fattat när vi fick informatio­n. I reglemente­t för KPR där vi represente­rar de äldre i Vallentuna står det bland annat att:

Rådet ska stärka inflytande­t i alla frågor som gäller äldre

Rådet ska verka för att pensionäre­rnas synpunkter beaktas i nämndernas verksamhet­splanering

Rådet ska vara remissorga­n i frågor som berör pensionäre­r

Vi upplever att vi inom KPR blir delaktiga i kommunens äldrefrågo­r alldeles för sent. Vi måste få komma in i processen tidigare för att ge våra synpunkter och råd i dessa för oss äldre viktiga frågor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖR SENT. ”Vi upplever att vi inom KPR blir delaktiga i kommunens äldrefrågo­r alldeles för sent” artikelför­fattarna.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖR SENT. ”Vi upplever att vi inom KPR blir delaktiga i kommunens äldrefrågo­r alldeles för sent” artikelför­fattarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden