Mitt i Vallentuna

De kräver mer istid – dyrt att pendla från Vallentuna

Ishallarna i Vallentuna stänger redan i början av april. Nu vill Vallentuna hockey och Vallentuna konståknin­g ha en längre säsong – annars riskerar de att tappa medlemmar.

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Vallentuna hockey och Vallentuna konståknin­g vill ha längre säsong. Nu stänger ishallarna den 8 mars, vecka 14, men klubbarna vill ha tillgång till isen till och med vecka 22 – det vill säga junis början.

Som det är i dag måste spelare och konståkare åka till Rimbo och Norrtälje för att träna efter det att ishallarna stängts i Vallentuna.

– Vi har alltid tvingats hålla eftersäson­g utanför Vallentuna. Nu har vi investerat elva miljoner i ishallarna förra året och meningen var att det skulle vara öppet längre. Och ändå får vi vänta på besked, säger Ed Fontes, ordförande i Vallentuna konståknin­gsklubb och syftar på den nya ismaskinen och en ny kylanläggn­ing.

– Det är mycket märkligt tycker vi, 300 familjer som ska pendla tre gånger i veckan när vi har två fina ishallar i Vallentuna.

Anledninge­n till varför ishallen traditione­llt sätt stängt tidigare har varit på grund av att kylsysteme­t inte klarar av att hålla isen tillräckli­gt kall när vårvarmare trycker på utifrån.

Brev till kommunen

Nu har Ed Fontes och Lars Barkström från Vallentuna hockey skrivit ett brev till kommunen där de kräver längre säsong. Spelare och konståkare måste ha lika lång säsong som i andra kommuner för att kunna konkurrera – det finns till och med krav från förbund när det gäller hur länge tävlande måste ha ett visst antal istimmar. Krav som inte går att uppfylla i Vallentuna.

– Historiskt sett har vi varit ishallen med de sämsta öppettider­na. Det har delvis berott på att kylmaskine­rna inte har orkat, men nu har man nya maskiner, säger Lars Barkström.

Han menar att den korta issäsongen får de bästa spelarna att byta klubb, och att den korta säsongen kan påverka vilka skolor elever väljer.

– Vallentuna­s skolor och gymnasium tappar ju över 1 000 elever till grannkommu­nerna av olika skäl. Om vi ska satsa på idrottsgym­nasium och inte har is när grannkommu­nerna har is så blir det inte bra. Man säger kör på ena sidan, och på andra sidan säger man inte, säger Lars Barkström.

Klubbarna har räknat ut att pendlandet kostar 3 000 arbetstimm­ar och 330 000 kronor i bilkostnad­er.

– Du kan inte föreställa dig hur jobbigt det är att pendla till Rimbo i tio veckor. Man måste gå från jobbet vid tre, och köra på helgerna också. Det är fruktansvä­rt jobbigt och stressigt och kostar mycket. Dessutom är det orättvist, alla kan ju inte. Snacket om alla barns rätt till idrott gäller inte för isförening­ar, säger Ed Fontes.

Dyrt för klubbarna

Avgifterna i ishallarna utanför kommunen är höga och gör stora hål i klubbarnas plånböcker, enligt Fontes och Barkström.

Lars Carlsson (C), fritidsnäm­ndens ordförande, kan han inte ge något besked.

– Vi håller på och ska bereda ärendet så fort vi kan. Det är ett budgetären­de och då måste vi ta det via vår nämnd. Nästa nämnd är om en dryg månad, säger Lars Carlsson.

Hoppet: Ny kylanläggn­ing

Han säger att en faktor som ger hopp är den nya kylanläggn­ingen.

– Det kan hända att den kostar mindre än den gamla genom att den drar mindre el, och i så fall kan det hända att det blir kostnadsne­utralt att ha öppet längre. Men vi har inte kunnat analysera hela driftssäso­ngen ännu. Egentligen ser man hur det fungerar när det är hårda påfrestnin­gar, som på hösten och våren, det är då de här maskinerna bekänner färg, säger Lars Carlsson.

Om vi ska satsa på idrottsgym­nasium och inte har is när grannkommu­nerna har is så blir det inte bra.

 ??  ?? MÅSTE TA DET KALLT. VAllentuna konståknin­g och Vallentuna hockey är oroliga för medlemstap­p om inte ishallarna får längre säsonger.
MÅSTE TA DET KALLT. VAllentuna konståknin­g och Vallentuna hockey är oroliga för medlemstap­p om inte ishallarna får längre säsonger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden