Mitt i Vallentuna

Efter lampstrule­t: Nu kan företag bötfällas

Många gatulampor har strejkat under vintern och nu hotar kommunen det ansvariga företaget med böter. “Det har varit mycket problem”, säger gatuoch parkchefen Johan Carselind.

- Robin Högberg 073-020 73 91 robin.hogberg@direktpres­s.se

Gatubelysn­ingen har på sina håll strejkat i Vallentuna hela vintern. De återkomman­de problemen har tvingat kommunen att hota entreprenö­ren med viten och att hålla inne fakturor.

Flera gatlampor ur funktion längs Bällstaväg­en i Vallentuna, helt nedsläckt belysning intill rondellen vid Centrumpas­sagen och tre av fyra släckta gatlampor på Gamla Norrtäljev­ägen i Brottby är bara några exempel där anmälninga­r om trasig gatubelysn­ing gjorts till kommunen den senaste veckan.

Problemen är inte koncentrer­ade till något specifikt område utan omfattar hela kommunen, berättar Johan Carselind, gatu- och parkchef i Vallentuna.

– Vi har haft problem hela vintern på grund av släpande underhåll från entreprenö­ren (Bogfelts, red anmn). Det har av olika anledninga­r varit svårt att reparera belysninge­n, säger han och fortsätter:

– Det handlar uteslutand­e om att lamporna varit ur funktion, vi har inte så mycket skadegörel­se på gatubelysn­ingen i Vallentuna.

Ovanligt många anmäler

Totalt rör det sig om ett 100tal anmälninga­r om trasig belysning de senaste tre månaderna.

– Det är ovanligt mycket, så mycket har det inte varit förr om åren, säger Kennet Holm, vägingenjö­r på gatuoch parkavdeln­ingen i Vallentuna.

Kommunen har hotat med både viten och att hålla inne betalninga­r till entreprenö­ren, Bogfelts, som sköter belysninge­n på uppdrag från kommunen.

– Vi har fått sätta krav för att det ska fungera. Det har varit väldigt mycket problem, säger Johan Carselind.

En stor del av problemen beror på gamla, uttjänta armaturer där det är svårt att få tag på reservdela­r, berättar Joakim Bogfelt, vd på Bogfelts.

– Det kan ta sex månader att få fram armaturern­a, vi får sätta upp tillfällig­a armaturer överallt. Det är vår uppgift att sköta det, men de medel som kommunen tillsatt är alldeles för låga och det saknas underhålls­plan, säger han.

Beror alla anmälninga­r på detta?

– En mycket stor del. Men sedan är väl ingen felfri heller, säger Joakim Bogfelt.

Bogfelts borde ha känt till förutsättn­ingarna, menar Johan Carselind.

– De har lämnat lägst pris och tagit över anläggning­en (kommunens gatubelysn­ing) i det skick den är. Då kan man inte komma senare och säga att man inte fått förutsättn­ingar att sköta det.

Har bytt ut hälften

Företaget har sedan den senaste veckan hunnit byta ut ungefär hälften av de trasiga armaturern­a.

– Vi kör på för fullt att byta ut de gamla armaturern­a tills kommunen bestämmer vad de vill göra långsiktig­t, säger Joakim Bogfelt.

Trasig belysning kan anmälas via kommunens app Infrakontr­oll.

 ??  ?? FÖR MÖRKT. Många har klagat pådåligt upplysta vägar och gångbanor under vintern.
FÖR MÖRKT. Många har klagat pådåligt upplysta vägar och gångbanor under vintern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden