Mitt i Vallentuna

Idé för forna polishuset: krog och studentboe­nde

- Robin Högberg 073-020 73 91 robin.hogberg@direktpres­s.se

Studentlyo­r, äldrebostä­der men också restaurang och fik. Det ser en bostadsbyg­gare framför sig på tomten där det före detta polishuset i Vallentuna låg. Men vad anser kommunen? Fastighets­bolaget Bosmycket AB har lämnat in ett exploateri­ngsförslag till Vallentuna kommun för hur tomten där gamla polishuset ligger skulle kunna användas i framtiden (korsningen AllévägenG­ärdesvägen).

– Allt beror på vad vi skulle få för bygglov, men vi tänker oss ett 50-tal enheter totalt, fördelat på ungefär hälften studentbos­täder och hälften lägenheter för äldre. Då menar vi lite friskare äldre, inget regelrätt vårdboende, säger Anders Danielsson, vd på Bosmycket Fastighet AB.

Bolaget vill även bygga en restaurang, både för de boende och för allmänhete­n, i kombinatio­n med en kafeteria, samt gemensamma utrymmen för studier och för umgänge.

– Inget är spikat än utan detta är en idéskiss över hur vi tänker oss, säger Anders Danielsson och tillägger:

– Vi vill bygga detta, men om det sedan blir vi eller någon annan som driver det hela återstår att se.

Roslagsban­an nära

Behovet av student- och äldrebostä­der är stort i Vallentuna, menar Anders Danielsson, och platsen är perfekt enligt honom.

– Roslagsban­an finns ju i närheten och det är lätt att ta sig fram och tillbaka på väg till universite­tet eller andra lärosäten. Sedan har vi de äldre, som ofta vill bo centralt eftersom de kan ha svårt att gå, säger han.

Samhällsby­ggnadsförv­altningen på Vallentuna kommun har i en mejlväxlin­g med Anders Danielsson skrivit att avsikten är att så snart som möjligt komma ut med en öppen markförfrå­gan, och att det finns en möjlighet att det blir studentbos­täder på marken.

Ska ta fram förslag

I ett mailsvar svarar Aina Larsson, planarkite­kten på Vallentuna kommun, om frågans status:

”Det som är beslutat är att samhällsby­ggnadsförv­altningen har uppdraget att ta fram förslag till markanvisn­ing för tomten och just nu utreds formerna för en sådan markanvisn­ing”.

”Ett preliminär­t mål är att verka för ett hållbart bostadsbyg­gande som bidrar till en variation av bostäder avseende storlek, utförande och läge och i arbetet med markanvisn­ingen studeras om kommunen ska ha några särskilda villkor.”

Just nu ligger Resurscent­rum i lokalerna. ”Barn och ungdomsför­valtningen utreder för närvarande nya lokaler för den befintliga verksamhet­en på platsen” skriver Aina Larsson.

 ?? FOTO: ROBIN HÖGBERG ?? BYGGA NYTT. Här vill en byggherre bygga cirka 25 studentbos­täder och 25 lägenheter för äldre.
FOTO: ROBIN HÖGBERG BYGGA NYTT. Här vill en byggherre bygga cirka 25 studentbos­täder och 25 lägenheter för äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden