Mitt i Vallentuna

PROMENAD FÅR VÄNTA

Planen var en promenadvä­g runt hela Vallentuna­sjön. I Täby byggs den redan, men inte i Vallentuna.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Promenadvä­gen runt Vallentuna­sjön som planerats sedan länge har börjat byggas i Täby. Men i Vallentuna dröjer det.

I maj 2016 skrev vi för första gången om att Vallentuna och Täby kommun hade planer på att bygga en strandprom­enad runt hela Vallentuna­sjön. Täby har nu påbörjat en del. Nu ligger en 1,2 kilometer lång väg klar vid strandkant­en av sjön.

Henny Wendel- Wallin som ofta promenerar i området är positiv till projektet.

– Det är trevligt att kunna gå vid vattnet. Men det får inte bli en för bred väg, då blir det cyklister och mopeder där också. Det är alltid trevligt med skogskänsl­a, säger hon.

Började 2016

Niklas Wennberg, projektled­are på Täby kommun, berättar att kommunen började röja redan 2016.

– Nu bygger vi en etapp som är ungefär 1 200 meter lång. Den går från i höjd med Mellansjö skola och 1,2 kilometer söderut, säger han.

Vägen slutar nu ungefär där hagmarken i närheten av Såstaholm börjar, där Täby kommuns mark tar slut. Men planen är alltså att fortsätta runt sjön.

Planen finns kvar

I Vallentuna kommun finns planen för en promenadvä­g runt sjön fortfarand­e kvar, även om de inte kommit lika långt som Täby i arbetet.

– Varför det stannar upp nu är för att det är mycket privat mark och naturreser­vat. En gång- och cykelväg vid Uthamra, Tingvalla, är det enda vi har planerat in nu, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef på kommunen.

– Men tanken är att man ska kunna gå runt sjön, sedan om det går att genomföra eller ej får vi se. Nu går det att ta sig runt i lite kringelikr­okar men inte någon riktig stig eller promenadvä­g runt. Det vore ju fint om det fanns såklart.

I Täby Kyrkby är planen att gångvägen ska gå framför två villor som har tomter ner mot sjön, men där kommunen äger marken närmast vattnet.

Rickard Hagman bor i en av de två fastighete­rna. När han köpte sitt hus 2016 fick han informatio­n om att det här var på gång. Däremot tycker han att det är märkligt att kommunen inte kommunicer­at med fastighets­ägarna alls.

– Helt plötsligt såg vi maskiner där. Man har smugit igång. Jag vet inte ens om man har bygglov eller tillstånd, säger Rickard Hagman.

– Naturligtv­is talar jag ur egen sak, för det påverkar mig, mitt hem och mitt privatliv. Jag tycker inte om det här. Nu kommer vi ha en gångväg mellan vår tomt och bryggan.

Men tanken är att man ska kunna gå runt sjön, sedan om det går att genomföra eller ej får vi se.

 ??  ??
 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? POSITIV. Henny Wendel-Wallin som ofta promenerar i området är positiv till projektet. Nedanför Mellansjö skola har redan arbetet med strandprom­enad tagit fart.
FOTO: LOTTEN ENGBOM POSITIV. Henny Wendel-Wallin som ofta promenerar i området är positiv till projektet. Nedanför Mellansjö skola har redan arbetet med strandprom­enad tagit fart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden