Mitt i Vallentuna

Gaypodden fyller år

- Saga Lindqvist

Gaypodden har nyss fyllt ett år och vi har snackat med Vallentuna­bon Alexandra Malmlund som är en av grundarna till podcasten. Vallentuna­bon Alexandra Malmlund, 17, och flickvänne­n Nike Swärd, 18, startade Gaypodden för ungefär ett år sedan.

– Det fanns liksom inga svenska poddar om homosexual­itet och vi upplevde att det inte var så många lesbiska tjejer i media som tog plats. Det fanns ett tomrum som vi ville fylla, så därför startade vi podden, säger Alexandra Malmlund.

I podcasten diskuterar tjejerna om hur det är att leva som ett gaypar, vilka svårighete­r som de möter i vardagen och de bjuder även in gäster ibland.

– Vi har till exempel diskuterat hur det är att vara i ett omklädning­srum med andra tjejer. Hon fortsätter: – Jag och Nike vill kunna hålla varandra i handen utan att folk reagerar och tycker att det är konstigt.

Gaypodden har visat sig hjälpa många människor, det berättar Alexandra Malmlund.

– Det är väldigt många unga som lyssnar, och vi trodde inte att vi skulle få så starkt gehör från just unga människor. Flera stycken har hört av sig och sagt att vi hjälpt dem enormt mycket. Och det känns jättebra.

Alexandra var 14 år när hon första gången berättade för någon att hon var lesbisk.

– Jag gjorde ingen stor grej av det. Jag sa typ ”jag snackar med min tjej på internet som jag ska träffa någon dag” och då förstod mamma direkt. Det blev inte värsta grejen. Och sen berättade mamma för släkten och sådär.

 ??  ?? PODDARE. Alexandra Malmlund tillsamman­s med flickvänne­n Nike Swärd. Tillsamman­s poddar det om livet som gay.
PODDARE. Alexandra Malmlund tillsamman­s med flickvänne­n Nike Swärd. Tillsamman­s poddar det om livet som gay.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden