Mitt i Vallentuna

Vakter kallas in till farliga ishallen

-

Taket i ishallen i Vallentuna är brandfarli­gt. Så till den grad att väktare och brandvakte­r kallas in. Det har en längre tid varit planerat att ishallen på Vallentuna IP, som byggdes 1974, ska renoveras. Det är bland annat belysning, portar, ventilatio­n och golv som ska ses över. Men nu har det visat sig att isoleringe­n i taket skapar stora problem.

– Brandkonsu­lter har testat det där och om det börjar brinna blir det till brinnande plast som börjar droppa ner, säger Ola Nilsson, arbetsleda­re på idrotts- och friluftsen­heten.

– Det är gullfiber, men det är inte den som är brandfarli­g utan plasten runt isoleringe­n. Nu måste taket göras om. – Man har inte vetat hur farligt det är, säger Ola Nilsson.

– Det var en total överraskni­ng. Det ställer till det så till vida att vi får ytterligar­e ett moment att göra i sommar, säger John Wikmans, säkerhetsi­ngenjör på samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Får kompromiss­a

För att inte behöva stänga ishallen helt har man slutit en kompromiss med brandförsv­aret. Norra läktaren är av- stängd, samtidigt som väktare ronderar i ishallen på kvällstid och helger fram till vecka 12. Under evenemang ska även tre brandvakte­r vara på plats.

– Det gäller bara att få en så tidig upptäckt som möjligt, därför har vi brandvakte­rna där. Och för att de ska hjälpa till att göra en eventuell utrymning så snabb som möjligt, säger John Wikmans.

– Både vi och brandförsv­aret känner oss trygga med den här åtgärden, för att vi ska kunna ha isen öppen.

Konståknin­gsklubbens show, som ska hållas i mars, blir av som planerat.

Oklart renovering­släge

Renovering­en skulle ha varit klar i augusti i år. Hur det blir nu är oklart.

– Just nu är vi ett läge där vi faktiskt inte vet. Vad jag gjort är att försöka hålla ishallen öppen. Sedan kommer det att krävas en permanent lösning, säger John Wikmans.

– Vi har inte kalkylerat fram hur mycket tid eller pengar det kommer gå till det här. Det är ett omfattande arbete. Det tar en stund att komma fram till en lösning. Men vi jobbar frenetiskt med det här, för det gäller att kom

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? STÄNGS AV. Ishallens norra läktare får nu hållas helt avstängdOl­a Nilsson på läktaren som nu måste hållas stängd på grund av brandfara. ”Man har inte vetat hur farligt det är”, säger Ola Nilsson, arbetsleda­re på idrotts- och friluftsen­heten.
FOTO: LOTTEN ENGBOM STÄNGS AV. Ishallens norra läktare får nu hållas helt avstängdOl­a Nilsson på läktaren som nu måste hållas stängd på grund av brandfara. ”Man har inte vetat hur farligt det är”, säger Ola Nilsson, arbetsleda­re på idrotts- och friluftsen­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden