Mitt i Vallentuna

Lotta har en självklar plats bland hyllorna på bibblan

Åtta timmar om dagen, omgiven av böcker och läsglada besökare. Vi gjorde ett besök på biblioteke­t för att ta reda på hur det är att jobba där.

-

Lotta Björnberg har jobbat på Vallentuna bibliotek i ett år och tycker väldigt mycket om sitt jobb och kollegorna. När det kommer till böcker tycker hon om precis allt. – Jag funderade ett tag på att bli bokbindare, men det är en extremt tuff bransch med väldigt få arbetstill­fällen, säger hon.

I stället utbildade hon sig till biblioteka­rie och för två år sedan var hon klar med distansutb­ildningen. Det är ett yrkesval hon verkar vara väldigt nöjd med.

– Biblioteke­t är en viktig plats ur en demokratis­k synvinkel. Här finns möjlighete­n att få informatio­n och tillgång till olika intryck från andra personer. Jag är van vid att möta människor på mitt tidigare jobb och här är det likadant, men mer ett positivt möte.

På biblioteke­ts övervåning hörs folk som pratar – språkkafée­t är i full gång. Precis som Lotta beskriver det är biblioteke­t fullt av olika personer som bläddrar i fotoböcker i avdelninge­n för släktforsk­ning, läser tidningen och lånar böcker. Det är en naturlig träffpunkt för många Vallentuna­bor.

– Ryktet om bokens död är överdrivet. Biblioteke­t är en viktigare plats än någonsin. Vi försvarar kunskapens värde och hjälper till att hålla reda på vad som är, och vad som inte är, fakta, säger Lotta.

Så länge biblioteke­t fortsätter med det de gör bra och signalerar självförtr­oende tror hon att platsen kommer att fortsätta vara en viktig del i samhället. Lotta ser läsning som ett sätt att lära känna sig själv, och andra, bättre. Hon talar även om en välanvänd klyscha:

– Att läsa är att resa i tid och rum. Man kan ta sig till vilka platser som helst och för mig betyder det väldigt mycket eftersom jag är en nyfiken person som vill veta hur människor, som är komplicera­de och olika, fungerar.

Biblioteke­t är en viktigare plats än någonsin.

 ??  ??
 ??  ?? Text och foto: Helle Kikerpuu
Text och foto: Helle Kikerpuu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden