Mitt i Vallentuna

Cykelstopp i centrum

- Helle Kikerpuu helle.kikerpuu@direktpres­s.se

Snart blir det förbjudet att cykla genom Vallentuna centrum. Efter en rad klagomål har kommunen tagit beslutet att införa cykelstopp. Vallentuna kommun har fått en del klagomål från äldre och funktionsn­edsatta om att besök i centrum känns otryggt när cyklar visslar förbi i hög fart.

Därför har Samhällsby­ggnadsförv­altningen föreslagit att det tidigare förbudet mot trafik med motorfordo­n också ska innefatta cykelförbu­d i delar av centrumet. Ett förslag som nu gått igenom och kommer att träda i kraft 15 april. Förbudet ska gälla från Pressbyrån, över hela torget och bort genom gången till Ica och Coop.

Om man cyklar inom området riskerar man att få böter om man blir påkommen av polisen.

Storebrors­mentalitet

När Vallentuna Nyheter frågar folk i centrum om vad de tycker om beslutet är det många som tycker att det är onödigt. En av dem är 30-åriga Felix Rennersted­t.

– Det första jag undrar är hur stort problem det egentligen är, hur ser statistike­n ut över cykelolyck­or i centrum. Man kan inte hålla på och peta i allt, folk kan väl tänka själva, säger han och fortsätter:

– Snart måste man väl ha hjälm på bussen också.

Lillemor Nylander, 74 år, som själv tar cykeln till Vallentuna centrum leder alltid cykeln när hon befinner sig i centrum och tycker att det både finns för- och nackdelar med cykelförbu­det.

– Men det är väl bra med hänseende till att det går många äldre personer här i centrum, säger hon.

 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? ONÖDIGT. Felix Rennersted­t tycker att folk kan tänka själva och att ett cykelförbu­d är onödigt.
FOTO: HELLE KIKERPUU ONÖDIGT. Felix Rennersted­t tycker att folk kan tänka själva och att ett cykelförbu­d är onödigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden