Mitt i Vallentuna

Vill fånga dem som lämnar föreningar­na

- Kevin Wedin

Allt fler unga söker sig till gymmet när de väljer att sluta med föreningsi­drott. På Friskis och Svettis vill man fånga upp de ungdomarna. När allt fler ungdomar väljer att sluta träna idrott i en förening så tar sig många istället till gymmet där en själv kan styra över sina träningsti­der.

– Det är framförall­t på gymmet där ungdomar idag träffas, det har blivit någon form av komplement till fritidsgår­darna, säger Peer Weding, verksamhet­schef på Friskis och Svettis i Täby.

Tillsamman­s med förening IK Frej har man även in- lett ett samarbete som går under namnet ”Lägg aldrig av”.

– Tanken är att tränare ska fånga upp ungdomar som tänker sluta och få dem att fortsätta träna. Förra året hade vi även ett projekt som nu blivit permanent där vi utbildar ungdomar att vara ungdomsträ­nare i gymmiljö, säger Peer.

Antalet är ”enormt”

Peer har arbetat inom Friskis-kedjan i 18 år och enligt honom är antalet ungdomar på anläggning­arna i dag ”enormt” jämfört med förr.

– Det har alltid skett en utsållning av ungdomar inom idrottsför­eningar i högre ålder, men det kanske idag är fler som blir påverkade av sina föräldrar att ta hand om sig - vi behöver göra allt vi kan för att minska stillasitt­ande.

Någon form av aktivitets­bidrag från Täby kommun hade inte skadat enligt Peer.

– Vi får inte några bidrag alls, för att få aktivitets­stöd så måste det ske i en grupp med en ledare, men det är svårare när det gäller enstaka besök. Men ser man långsiktig­t så kommer fler som tränar spara massa pengar från samhället genom att vara mer friska och inte lika vårdkrävan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden