Mitt i Vallentuna

Ny strategi ska få unga att stanna kvar inom idrotten

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Riksidrott­sförbundet ”Strategi 2025” ska främja barn och ungdomar i att fortsätta idrotta högre upp i åldrarna. Strategin bygger på en ny syn på barns idrottande. Vid elva års ålder når idrottande­t sin topp, i åldrarna därefter sjunker utövande i olika föreningar. För att få fler ungdomar att fortsätta med idrott satsar Riksidrott­sförbundet på något de kallar ”Strategi 2025”.

– Det handlar inte bara om att få unga att stanna kvar inom idrotten utan om att förstå varför många slutar. Ofta kan det bero på att man inte anser sig platsa el- ler att man som 15- åring inte vill träna fem gånger i veckan, säger Cinnika Beiming, distriktsc­hef på Stockholms idrottsför­bund och fortsätter:

– Det är ofta väldigt svart eller vitt. Att säga åt alla föreningar att de ska kunna ta emot 15-åriga nybörjare kan vara svårt, men vi måste sträva efter att man ska kunna börja även som nybörjare oavsett ålder.

Cinnika menar vidare att en del av arbetet med strategin går ut på att rannsaka hur förbundet själva tidigare arbetat.

– Idrottsrör­elsen har inte lyckats behålla barn och ungdomar i den utsträck- ning man borde. Kanske har vi heller inte fullt ut lyckats nå full jämställdh­et och inte heller att inkludera alla målgrupper. Det finns ganska många fläckar på kartan där det inte finns något föreningsl­iv, säger hon.

Målet med strategin är en förändrad syn på idrottande. Bland annat innefattar det att det ska vara normalt att inte tävla, men att Sverige kommer ha fler världsstjä­rnor eftersom fler är motiverade att hålla på längre. Fokus ska också vara att inte jämföra barn och att det ska vara enkelt att byta idrott.

 ??  ?? Gabriel Wessman, 17, och Peer Weding pratar om att idrotta på gymmet.
Gabriel Wessman, 17, och Peer Weding pratar om att idrotta på gymmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden