Mitt i Vallentuna

Låt bli att flyga och låt bilen stå!

- Solveig Samuelsen Klimatsvar­et – CCL Sverige

Om Du kan, låt bli att flyga och låt bli bilen så mycket som möjligt!

Nu börjar äntligen röster om flyget att höras i debatten. Om hur mycket flygtrafik­en egentligen släpper ut. Och att den koldioxid som släpps ut på hög höjd får mer negativ effekt för klimatet. Bara på grund av var den släpps ut. Fortfarand­e berättar många stolt om långväga resor två, tre, fyra gånger om året. Indien, Sydamerika, Afrika, Barcelona, USA, Australien.

Men några börjar nog skämmas lite också. Över att faktiskt ta livsutrymm­et för framtida generation­er.

Debatten om flyg och andra transportm­edel behövs. Det är nödvändigt om vi vill vända situatione­n, minska koldioxidh­alten i atmosfären.

En högre koldioxidh­alt kommer annars oundviklig­en att försämra möjlighete­rna för medeltempe­raturen på jorden att hålla sig under två, tre och sen fyra graders ökning?

Människor dör ju redan på grund av ett för tufft klimat. Krig bryter ut, klimatet är en del av orsaken. Flyktingar söker redan någonstans att ta vägen.

Våra biltranspo­rter behöver också drastiskt minska. Och biobränsle är tyvärr inte lösningen, när man räknar närmare på utsläppen och tar andra faktorer gällande biobränsle i beaktande.

Så lägg en avgift på alla koldioxidu­tsläpp. Dela sen ut ALLA pengar som kommer in till medborgarn­a. Enligt Klimatsvar­ets förslag. Det är en åtgärd som varje klok politiker nu borde kunna stödja!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden