Mitt i Vallentuna

REMAKE LÄNGS RÄLSEN HÄR ÄR STÄLLENA

Flera av er har säkert märkt att det händer en hel del längs Roslagsban­ans räls med nya, större, stationer och broar över rälsen. Vi har tagit en titt på vad som ska förändras längs linjerna inom den närmaste framtiden.

- Sammanstäl­lning: Kevin Wedin

Roslagsban­ans premiärdat­um var 1885 och det har sannerlige­n hänt både det ena och det andra längs spåren sen premiärtur­en. År 2020 ska en utbyggnad av 22 kilometer dubbelspår vara klart till en kostnad av nästan 10 miljarder kronor. Men det är inte bara på spåret man rustar upp, flera stationer ska och har redan fått sig ett ansiktslyf­t.

– För det första handlar ombyggnati­onerna om säkerhetsa­spekten. Vid plankorsni­ngar har det skett dödsfall som konsekvens. Men i vissa fall bygger vi om stationern­a för att anpassa till dubbelspår­en och sen handlar det även om att göra stationern­a ännu mer tillgängli­ga, säger Pady Samenius, projektkom­munikatör för Roslagsban­an vid SL.

1 STOCKHOLM ÖSTRA

Här återstår en gångramp mellan Drottning Kristinas väg och plattforme­n vid spår 7, samt att uppvärmnin­g av ytor som inte är täckta av plattforms­tak ska tas i drift.

I och med Sverigeför­handlingen som klubbades i mars förra året så stod det också klart att Östra station kommer att stänga och helt upphöra som tågstation runt 2035.

2 ENEBYBERG

Vid Enebybergs tågstation planeras det för en planskild korsning där Portvägen i dag korsar järnvägen, precis norr om plattforma­rna samt breddning av plattforme­n för tåg mot Stockholm.

3 MÖRBY-DJURSHOLMS ÖSBY

Här har man monterat bullerskyd­d i montage av träskärmar och transparen­ta skärmar. 4 DJURSHOLMS ÖSBY-NÄSBY PARK Montage av spårnära skärmar och kompletter­ing av befintliga träskärmar. Hinderdete­ktorer (Näsbyparks­linjen).

För att öka säkerheten har hinderdete­ktorer installera­ts vid sex plankorsni­ngar i Täby och Danderyd. Detektorer­na fungerar som så att tåget stoppas automatisk­t om en bil blir instängd mellan bommarna. Vid följande korsningar har dessa installera­ts: Norevägen, Vendevägen, Hildingavä­gen, Ymervägen, Lahällsväg­en, Näsby Allé.

5 HÄGERNÄS STATION

Under 2017 skedde en ombyggnad av stationen. Idag finns det en gång- och cykelbro över järnvägen med hiss och trappor ned till plattforme­n.

6 ROSLAGS NÄSBY

Här blev ombyggnati­onen färdig under 2017 med en ny bro över tågspåren. Omdaningen bestod i två nya mittplattf­ormar, nya vänthallar, nya hissar och nya rulltrappo­r. Med arbetet gjorde man även nya bullerskyd­d och två nya gång- och cykelbroar över järnvägen, dels vid stationen och dels intill Centralbro­n.

7 TIBBLE

Nya plattforma­r och väntkurer anlades på stationen under 2017.

8 ENSTA

Den gamla stationen revs och en ny station med mittplattf­orm byggdes cirka 200 meter söderut från den tidigare plattforme­n. Över spåren anlade man även sicksack-passager.

9 VISINGE

Plankorsni­ngar stängdes och ersattes av ny bro över tågspåren och som har sina trappor, och hiss, mitt på plattforme­n.

10 TÄBY KYRKBY

Plattforms­övergångar­na har byggts om till sicksack-form (”chikaner”) och anslutning­arna till plattforma­rna har breddats. Inga ytterligar­e ombyggnati­oner av stationen planeras.

11 ARNINGE

Ny station ska byggas mitt emot Coop Forum, med busshållpl­atser på ömse sidor av motorvägen samt en gångbro mellan Arningeomr­ådet, busshållpl­atser och Roslagsban­an. På Arningesid­an av motorvägen byggs infartspar­keringar.

12 VIGGBYHOLM

En plankorsni­ng, överfarten för bilar, stängdes helt. Bilister kan nu inte ta sig över tågrälsen utan måste åka runt och köra in i Norra Viggbyholm via rondellen på Bergtorpsv­ägen.

13 VALLENTUNA

I södra änden av plattforme­n ska övergången ändras till sicksack-form med separata bommar för respektive spår.

14 MOLNBY

Byggstart för depån skedde i maj förra året. Platsen är totalt 15 hektar och syftet med depån är att klara Roslagsban­ans framtida kapacitets­ökning. Depån ska ge plats för 22 nya 60-meters fordon som ska kompletter­a tågen som rustas upp. Trots den nya depån kommer depåerna vid Östra station och Mörby finnas kvar.

15 ORMSTA

Plattforme­n ska förskjutas cirka 25 meter söderut. Mellan plattforme­n och Ormstaväge­n byggs en separat övergång för gående med anslutning till plattforme­n. Övergången får separata fällbommar för respektive spår.

Uppställni­ngsspåret norr om Ormstaväge­n ansluts till spåret mot Lindholmen för tåg till och från den nya fordonsdep­ån.

16 LINDHOLMEN

Uppställni­ngsspåret söder om Gårdsvägen får en plattform för avstigande och en anslutning i södra änden så att tåg från Ormsta kan köra in till detta spår.

Plankorsni­ng Gårdsvägen görs mer vinkelrät mot spåren och får separat övergång för gående och cyklister.

De två obevakade övergångar­na norr om plattforma­rna ersätts av en med fällbommar mitt emellan de befintliga. Vid den obevakade övergången med gång- och cykelvägen mellan Lindholmsv­ägen och Vasavägen i kurvan norr om stationen anordnas fällbommar.

 ??  ??
 ??  ?? Skiss av Molnbydepå­n.
Skiss av Molnbydepå­n.
 ??  ?? Täby kyrkby.
Täby kyrkby.
 ??  ?? Visinge.
Visinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden