Mitt i Vallentuna

Oro i Brottby när högstadiet hotas

När skolorna i kommunen ska omorganise­rar föreslås det att högstadiet i Karbyskola­n ska läggas ner. Det möts av kritik från både föräldrar och opposition. – Vi ska satsa på våra skolor, säger Jaana Tilles (S). ”Behåll högstadiet i Karbyskola­n”

- Lotten Engbom Maria Svensson norrort@direktpres­s.se

Vallentuna­s skolor står inför en omorganisa­tion. För att locka eleverna att stanna i kommunens skolor ska högstadier koncentrer­as. Men att lägga ner enheter får kritik.

Utredninge­n om hur skolorna ska se ut i Vallentuna innefattar tre olika alternativ. För högstadiet i Karbyskola­n i Brottby finns däremot bara ett enda förslag- det ska försvinna.

En som är kritisk till detta är är Linn Bentley och hennes son som nu går i sjuan. Linn tycker att en nedläggnin­g skulle ge allvarliga konsekvens­er.

– Det skulle vara en katastrof då Brottby växer. Man måste ha en tydlig strategi och framtidsvi­sion, byggs det mycket måste man ha en skola som motsvarar detta, säger hon.

– Det visar att kommunen inte satsar på hela Vallentuna, utan enbart på centrum. Det kommer resultera i att Brottby blir mindre attraktivt.

”Det vore urtokigt”

Om nedläggnin­gen av högstadiet blir av är valet enkelt menar hon. Hennes barn skulle flytta till Täby och inte till Vallentuna. Och hon inte är ensam om att ha den tanken.

– Jag har faktiskt inte hört någon som frivilligt vill ha sina barn i Vallentuna. Täby har en bättre skola, ryktesmäss­igt. De har ett större utbud av profilerin­gar och kommunikat­ionen till Täby är bättre än till Vallentuna, säger hon.

Opposition­srådet Jaana Tilles (S) håller med om att nedläggnin­gen inte är rätt väg att gå.

– Det kommer bli ett antal nya bostäder där och det är ofta barnfamilj­er som flyttar dit. Då är det urtokigt att man lägger ner högstadiet, även om det är enparallel­igt nu, säger hon.

Tilles är däremot inne på samma linje – Vallentuna­s skolor måste klättra i status.

– Jag tror att syftet med en renodlad högstadies­kola är jätteklokt. Om de går i sam- ma skola från förskolekl­ass kan det vara roligt att byta miljö och hamna i en ny skola med andra lärare och annan gruppdynam­ik, säger hon och fortsätter:

– Vi ska se till att duktiga, engagerade och legitimera­de lärare stannar kvar och att vi kan rekrytera nya. Det är inte bara lönen, utan även att man ser på arbetsbörd­an, lärarassis­tenter kan vara ett alternativ.

Sätter käppar i hjulet

Hon anser däremot att Alliansen politik sätter käppar i hjulet för lärarsatsn­ingen.

– Man får inte duktiga och engagerade lärare med den politik man bedriver nu, att ingen inte vet vilka högstadium eller skolor som ska lägga ner, säger Tilles.

Johan Skog ( M) ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden kan förstå oron men understryk­er att nämnden inte tagit något beslut ännu.

– Vi behöver göra det vi gör nu, ta ett helhetsgre­pp för att kunna säkerställ­a en god utbildning i framtiden. Man ska inte behöva välja bort en skola i Vallentuna för att den inte håller god kvalité, det ska finnas lika goda alternativ i Vallentuna som det finns i Täby, säger han.

Det visar att kommunen inte satsar på hela Vallentuna, utan enbart på centrum. Det kommer resultera i att Brottby blir mindre attraktivt.

 ??  ?? KRITISK. Linn Bentley är kritisk till nedläggnin­g av Högstadiet om det sker kommer hon kommer flytta sin son till Täby istället för Vallentuna.
KRITISK. Linn Bentley är kritisk till nedläggnin­g av Högstadiet om det sker kommer hon kommer flytta sin son till Täby istället för Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden