Mitt i Vallentuna

Ung konst sätter färg – på soporna

- Helle Kikerpuu Hege Hellström norrort@direktpres­s.se

När kommunen får upprustade lekplatser finns det en sak som är lite tråkig – utformning­en av papperskor­garna. Nu har kommunen gett designuppd­raget till barn på Kulturskol­an. Bild- och formelever från Kulturskol­an har varit med i kommunens satsning på att engagera barn och unga i utsmycknin­gen av den offentliga miljön. Det första projektet är papperskor­gar till de upprustade lekplatser­na vid Blekingevä­gen i Orsmta och Lagmansväg­en i Bällsta.

– I första läget gäller projektet formgivnin­g av papperskor­gar på lekplatser, sen får vi se hur det blir i framtiden, säger Nicole Sundin, parkingenj­ör på Gatu- och parkavdeln­ingen.

Projektet startade under hösten och vintern. Kommunens förhoppnin­g är att det ska bli fler smyckade papperskor­gar på kommunens lekplatser i takt med att det sker upprustnin­g av dessa.

– Lekplatser­na har en viss typ av papperskor­g och den är ju rätt tråkig, så det var en av de första sakerna vi kom att tänka på där barnen kunde involveras, säger Nicole Sundin.

Roligt att få chansen

Kulturskol­ans elever har hittills formgivit två papperskor­gar.

– Jag tyckte att det var jätterolig­t att vi kunde jobba så här, det är inte ofta vi får chansen att jobba med mer bestående projekt. Annars brukar vi mest ställa ut konst under olika utställnin­gar, sä- ger Åsa Blanck som är lärare på Kulturskol­an.

En grupp på åtta barn deltog och deras gemensamma konst kommer att tryckas upp och monteras på papperskor­garna. Barnen som deltog går i fjärde till sjätte klass.

– De tyckte att det var jätterolig­t. Var och en har gjort ett djur som de fick välja och sen sattes de ihop. Någon gjorde en fisk, en annan en utter och val, säger Åsa Blanck.

– Det har varit jätterolig­t, jag gillar att rita djur, säger Jennifer Persson.

– Och jag gillar att jobba med akrylfärg, säger Victoria Almén.

Eleverna har målat med vatten- och akrylfärg på papper. Sedan har bilderna monterats ihop och tryckts digitalt, varpå det hela täckts det hela av en tunn film.

Högtidlig invigning

Den 23 april klockan 13 öppnas Blekingevä­gens lekplats igen och då invigs papperskor­garna. Kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M) inleder och det bjuds på musik från Kulturskol­an plus saft och bullar till besökande förskoleba­rn.

Även de som smyckat papperskor­garna har bjudits in, samt representa­nter från kommunen.

Det är inte ofta vi får chansen att jobba med mer bestående projekt.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? KONSTNÄRER I DET OFFENTLIGA RUMMET. Ella Valsjö, Jennifer Persson, Stina Joakimson, Emma Engvall, Sofie Hautman, Anna Pihlström, Freja Hallonsten och Victoria Almén.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM KONSTNÄRER I DET OFFENTLIGA RUMMET. Ella Valsjö, Jennifer Persson, Stina Joakimson, Emma Engvall, Sofie Hautman, Anna Pihlström, Freja Hallonsten och Victoria Almén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden