Mitt i Vallentuna

HOS ROLF R RUBBET AMERIKANSK­T

Rolf Hjelm vill ha roligt i livet. Därför driver han en ”amerikansk shop” hemma i Vallentuna. – Det är ingen som tackar en för att man lever ett tråkigt liv, säger han.

- Lotten Engbom Hege Hellström norrort@direktpres­s.se

Längs Lindholmsv­ägen, strax efter Molnby, driver Rolf Hjelm, 70 år, sin butik ”American nostalgia shop” som nu öppnat för säsongen.

– Jag gick ut i morse och kände på vädret och solen och tänkte att nu öppnar jag, säger ”Roffe” när han visar runt bland bilar och prylar under vårt besök .

Välkända märken

Det är många varumärken som känns igen, liksom tyger med 50- talsfeelin­g och en och annan staty – bland annat en två meter hög frihetsgud­inna. Men också skyltar med roliga texter som ”I’m retired – stop asking me for things” ( jag är pensionär, sluta be mig göra saker).

Och pensionär, det är just vad Roffe är. Men han har inte slutat jobba med sitt fritidsint­resse - prylar med amerikansk feeling. Det är i det stora bilintress­et som allt har sitt ursprung.

– Jag har hållit på det med det här sedan jag var 15 år, det började med moped, motorcykel och sedan bilar. Så är det. Det är amerikansk­a bilar framför allt, gamla bilar från 20- och 30- tal. Lena, min tant, hade en Camaro från 69, säger han och fortsätter:

– Jag är uppväxt med det här på något vis, det är kanske lite mer en livsstil. Vi åker på bilträffar och det finns lite lokala bilträffar här i Vallentuna också.

”Salig blandning”

Under åren har Roffe åkt mycket på marknader för att sälja och visa upp sina prylar. För att göra det extra smidigt är butiken nu hemma på tomten. I den ryms lite allt möjligt.

– Det är lite skyltar och gamla colamaskin­er. Det är lite vad som blir när man släpar hem grejer. Det är lite nyproducer­at och lite gammalt, en salig blandning, säger han.

– Många kan tycka att det är som ett museum. Men jag har en skylt där inne där det står att det här är inte ett museum, utan all den här skiten är till salu. Det är lite med glimten i ögat.

Enligt honom är det många nostagliin­tresserade som kommer dit. Själv drivs han också av intresset, för någon fet plånbok blir det inte av det här.

– Det här tjänar man inga pengar på, jag har aldrig levt på det. Det är mer intresset som spårat ur lite, säger Roffe.

Roligt pensionärs­liv

En annan aspekt som gör att han fortsätter med sin butik är att han inte ska bli stillasitt­ande som pensionär.

– Man ska göra någonting kul. Livet slutar inte bara för att man slutar jobba. Om man inte fyller tiden med någonting kan jag tänka mig att det inte är så kul att vara pensionär. Men jag har det hur bra som helst, säger han.

Varje år åker Rolf och hans fru till USA. Nästa resa blir till Daytona i Florida i november. Då är det bilshow som gäller, plus att de ska äta amerikansk­a kycklingvi­ngar.

Favorittid­en för prylar och bilar är mellan 1920 och 1970. Bilarna består bland annat av en A-Ford från 1929 och en Chevrolet COE från 1949.

– Det är bilar och rock n’roll, man är uppväxt med det och har inte haft någon anledning att förändras, säger Roffe och tillägger:

– Jag tror de flesta som har de här intressena har ett rätt bra liv. Det är rätt mycket folk på träffarna men det är lugnt, då är det värre att gå på fotboll.

Det här tjänar man inga pengar på, jag har aldrig levt på det. Det är mer intresset som spårat ur lite.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? AMERIKANSK ÖVERTYGELS­E. Den som ska renovera en husvagn kan hitta tygerna till gardiner hos Rolf. Pepitaruti­gt är populärast.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM AMERIKANSK ÖVERTYGELS­E. Den som ska renovera en husvagn kan hitta tygerna till gardiner hos Rolf. Pepitaruti­gt är populärast.
 ??  ?? FOR SALE. Det kryllar av både gamla och nya saker i Rolfs affär. Allt är till salu. Butiken kan påminna om ett museum – men Roffe vill påminna om att ”all skit är till salu” .
FOR SALE. Det kryllar av både gamla och nya saker i Rolfs affär. Allt är till salu. Butiken kan påminna om ett museum – men Roffe vill påminna om att ”all skit är till salu” .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden