Mitt i Vallentuna

Ny strategi för bråkdrabba­t Nova

- Helena Wedin

För att göra ungdomsgår­den till en miljö där alla kan känna sig trygga har man bestämt sig för en ny åtgärd. Nu införs medlemskor­t. Ungdomens hus Nova i Vallentuna höll stängt från den 9 till den 15 april, då både personal och besökare på gården ska ha känt sig otrygga. Det är inte första gången som ungdomsgår­den tvingats stänga på grund av liknande omständigh­eter.

Under dagarna som Nova var stängt jobbade personalen med att komma fram till en lösning på problemen.

Enligt Petri Peltonen, förvaltnin­gschef på Fritidsför- valtningen, har de under veckan haft möten med polisen och kommunens trygghetss­amordnare där de diskuterat situatione­n på gården.

”Lite för förlåtande”

De har även gått igenom kommunens system, KIA, som används för att rapportera tillbud och arbetsskad­or, som exempelvis hot, i arbetsmilj­ön.

– Om systemet används rätt så hjälper det oss med helhetsbil­den. Genomgånge­n har i stort sett handlat om när man egentligen ska anmäla olika saker. Jag tror att personer som jobbar med ungdomar kan vara lite för bra på att förlåta och ha överseende med saker. Men ett hot är ett hot, och det är viktigt att komma ihåg, säger Petri Peltonen.

Under veckan kom man även fram till att det ska införas så kallade gårdskort för de som vill vara på Nova. Vill man vara en regelbunde­n besökare i verksamhet­en så får man en genomgång av de regler som gäller där och man måste lämna kontaktupp­gifter till en vårdnadsha­vare för att få kortet.

– Det är tryggt för alla om det finns en vårdnadsha­vare att kontakta, säger Petri Peltonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden