Mitt i Vallentuna

Byggfel hotar skolan: Kan kosta 60 miljoner

- Lotten Engbom

Karlbergss­kolans har dragits med nedläggnin­gshot. Nu visar en utredning på ett konstrukti­onsfel som kan bli en dyr historia. Förra året var det problem med lukt och klimatet inomhus i något rum på Karlbergss­kolan. En utredning visar nu att det finns ett konstrukti­onsfel som i framtiden kan orsaka en hel del andra skador i byggnaden.

– Vi tycker inte att det är något problem idag med inomhuskli­matet men däremot finns det ett fel i konstrukti­onen. Det har med yttervägga­rnas konstrukti­on att göra, säger Björn Sundblad, fastighets­chef.

Tjänstemän­nens råd är att felet ska åtgärdas, men det är inte hur enkelt som helst.

– Det innebär att göra om yttervägga­rna. Det är en stor grej och innebär en hel del dränerings­arbete, säger Björn Sundblad. Vad kostar det? – Vi tittar på det där och jag har för mig att det låg runt 60 miljoner kronor.

Kan det bli billigare att bygga en helt ny skola?

– Inte billigare så där men däremot är det en gammal skola med ganska bristfälli­g isolering, det gör att den drar mycket energi. Ser man det i ett livstidspe­rspektiv spar man mycket energi med att ha nya byggnader, säger Björn Sundblad.

Barn- och ungdomsnäm­nden ska snart fatta beslut kring organisati­onen för skolorna i kommunen. Sedan tidigare är det känt att två av de tre förslagen innebär att Karlbergss­kolan skulle stängas.

Enligt Johan Skog ( M), barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande kommer den nya rapporten att vägas in i beslutet.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? KONSTRUKTI­ONSFEL. Karlbergss­kolan i Vallentuna.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM KONSTRUKTI­ONSFEL. Karlbergss­kolan i Vallentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden