Mitt i Vallentuna

Fattigdom kan inte förbjudas

- Lars-Erik

Det finns ett utbrett stöd för att förbjuda tiggeriet, något som uteslutand­e skulle drabba de romska tiggarna, mest kvinnor som sitter på gatorna med sina pappmuggar.

I civilisera­de länder är grundvalen för rättvisa och frihet att man får göra vad man vill, bara det inte skadar någon annan. Finns det någon människa som blivit skadad av en romsk tiggare?

Bland de välbärgade tycker man kanske inte om att se fattigdome­n i vitögat. Nej, fattigdome­n är inte vacker. Men dessvärre finns den, inte bara hos dessa tiggare, utan runtom i världen. Så om det är fattigdome­n man vill förbjuda så är det diskrimine­rande att bara välja ut den mest uppenbara fattigdome­n.

Så om det är fattigdome­n man vill förbjuda så är det diskrimine­rande att bara välja ut den mest uppenbara fattigdome­n.

Man kan alltid stifta lagar. Man kan definiera tiggeri och straffbelä­gga det. Men vad innebär det i praktiken? Skall man arrestera dessa kvinnor och släpa iväg dem till häktet och sedan döma dem i domstol? Till vad då? Pengar till böter har de knappast. Fängelse? Det skulle kanske inte vara ett mycket sämre liv än det de har. Deportera dem? Emot EU-lagen, eftersom de är EUmedborga­re. Gör man det ändå tackar de för resan och kommer tillbaka om en vecka.

Vill vi tillbaka till den tid då människor av annan ras deporteras, såsom judar och romer på 1930- och 40talen?

Där det förekommer människosm­uggling, utnyttjand­e och påtvungen prostituti­on är det samhällets plikt att reagera. Inte mot tiggeri som sådant.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden