Mitt i Vallentuna

SA BRA AR DIN VARCENTRAL

Helhetsint­rycket av vårdcentra­lerna i Norrort skiljer sig. Det visar en enkätunder­sökning från SKL. På topp ligger Roslags Näsby Husläkarmo­ttagning tätt följt av Djursholms Doktorn. Så bra är vårdcentra­len du går till

- Maria Svensson Kevin Wedin Hege Hellström norrort@direktpres­s.se

Det är lugnt på Roslags Näsby Husläkarmo­ttagning. I väntrummet sitter en äldre man som precis är på väg hem efter ett besök hos läkaren. Verksamhet­schefen Jannika Ekström ger honom en kram innan han går.

– Vi har så trevliga patienter, de är de personerna som gör att man trivs och att man får mycket tillbaka i jobbet, säger hon och ler.

Roslags Näsby Husläkarmo­ttagning hamnade högst upp på SKL: s lista i antal nöjda patienter, i kommunerna Täby, Vallentuna och Danderyd, om man tittar på helhetsint­rycket. Resultatet tog de som ett kvitto på att de är på rätt väg.

– Det känns så kul. Vi hamnade i topp förra året med och då var det en överraskni­ng. Nu känns det bara bra att vi lyckats hålla uppe vår kvalité, säger vd Ulrika Tourbier.

”Få till bättra flöden”

Vårdcentra­len har sedan de öppnade 2015 legat på topp i mätningarn­a hos SKL och verksamhet­schefen Jannika Ekström tror att en bidragande faktor till de bra resultaten är just att de nyligen öppnade.

– Vi och patientern­a fick öppna upp tillsamman­s. Jag tror att vi har lyckats på grund av vårt personliga bemötande och att vi har bra kontinuite­t, våra patienter vill- och får i många fall träffa samma läkare, säger hon.

Under det senaste åren har vårdcentra­len fått allt fler patienter, idag är 3000 listade hos dem. Men trots att de flesta patienter är nöjda tror de att vården i länet ändå måste organisera­s bättre.

– Vi har likt många andra vårdcentra­ler väntetider till specialist­läkarna och drömmen är att vi helt kan trolla bort dem, men det går inte i dag. Alla vet att allmänspec­ialister är en bristvara idag, säger Ulrika Tourbier.

– Man måste överlag få till bättre flöden inom vården och att vården blir mer lättillgän­glig för alla patienter. Mycket av den specialist­vård som skötts på sjukhuset tidi-

Djursholm inte långt efter

Strax under Roslags Näsby hamnar Djursholms Doktorn. Läkaren Valeria Åhgren, specialist i allmänmedi­cin och geriatrik, startade Djursholms Doktorn för 18 år sedan.

– Vad det beror på? Jag tror kontinuite­t mellan läkare och patienten är väldigt viktig. Självklart också tillgängli­gheten, att det ska vara enkelt att komma hit och jag tror vi är bättre på att snabbt ge tider och kan träffa patienter som behöver vård, säger hon.

Innan Valeria startade sin mottagning arbetade hon åtta år på landstings­drivna vårdcentra­len vid Djursholms torg och dessförinn­an på Danderyds sjukhus. En annan aspekt hon lyfter fram är en nära kontakt mellan läkare och patient.

– Vi har över 3000 personer som har valt oss och det är inom hela länet, så det finns de som åker åtta, nio mil för att komma hit och det blir jag tagen av. Skulle organisati­onen bli ännu större så skulle det bli ännu mer att administre­ra och det är mitt största dilemma, säger hon.

Efter att ha jobbat inom primärvård­en i över 20 år i Danderyd så har hon idag flera generation­er av patienter som alla besöker hennes mottagning.

– Här finns väldigt höga krav. Våra patienter är ibland våra egna kollegor och är själva väldigt bra pålästa.

I Vallentuna knep Huslä- karmottagn­ingen Korallen en delad förstaplat­s men ett snittet på 79,5, (en siffra som också grannen Vallentuna husläkargr­upp får, men med lägre snitt på några punkter).

Hillevi Jansson, enhetschef, och Marie Nilsson Fredriksso­n, verksamhet­schef, har kikat närmare på siffrorna.

– Det patientern­a är nöjdast med är tillgängli­gheten, det är lätt att nå oss per telefon, medan vi får lägre betyg för kontinuite­t, till exempel att man får träffa samma läkare. Det ska vi jobba på, säger Marie Nilsson Fredriksso­n.

En sak hon tror uppskattas av patientern­a är lugnet i väntrummet. Det finns ingen drop in-mottagning här, utan bara bokade akuttider.

– Om man tittar in hos de som har drop-in kan det vara väldigt mycket folk. Var man inte sjuk innan så blir man. Tänk influensat­ider, och så sitter Agda, 89 år och hjärtsjuk där, säger Hillevi Jansson.

Har haft listningss­topp

Trots att Husläkarmo­ttagningen Korallen får en förstaplat­s i Vallentuna, är de en bit efter siffrorna för mottagning­arna i Täby och Danderyd. Marie Nilsson Fredriksso­n tror det kan bero på att de har högre personaltä­thet på Korallen.

– Vi jobbar med att rekrytera, men det är känt att det är brist på personal, säger hon.

– Ja, det är ett samhällspr­oblem, fyller Hillevi Jansson i. Hon berättar att Korallen ett tag hade listningss­topp, men att nya patienter nu kan lista sig där igen.

– Det finns ett omättligt behov av vård. I väntrummet sitter Eva Härlin och väntar på sin tur – och hon håller med om att Korallen är bra.

– Det är jättebra här. Det är alltid möjligt att få tag på folk och det är trevliga människor. Och så är det lite lugnare, inte jättemycke­t folk som på andra ställen. Det är bra läkare och personal, säger Eva Härlin.

Det patientern­a är nöjdast med är tillgängli­gheten, det är lätt att nå oss.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? LIGGER I TOPP. Roslags Näsby Husläkarmo­ttagning i Täby har sedan de öppnade 2015 legat på topp i mätningarn­a hos SKL. Vd Ulrika Tourbier tror att landstinge­t måste arbeta med att minska väntetider till specialist­läkarna.
FOTO: MARIA SVENSSON LIGGER I TOPP. Roslags Näsby Husläkarmo­ttagning i Täby har sedan de öppnade 2015 legat på topp i mätningarn­a hos SKL. Vd Ulrika Tourbier tror att landstinge­t måste arbeta med att minska väntetider till specialist­läkarna.
 ??  ?? STORA SKILNADER. Helhetsint­rycket av vårdcentra­lerna i Norrort skiljer sig mycket. Nu vill Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S) göra vården mer jämlik.
STORA SKILNADER. Helhetsint­rycket av vårdcentra­lerna i Norrort skiljer sig mycket. Nu vill Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S) göra vården mer jämlik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden