Mitt i Vallentuna

Reglerna som gäller på vägen

- Maria Svensson

Efter vår senaste artikel ”vem äger vägen” har åsikterna strömmat in. Har alla rätt till vägen och vilka regler gäller egentligen för cyklister och bilister?

Åsikterna har gått isär under veckan och det verkar vara svårt att veta vad som egentligen gäller på vägarna i kommunerna. Vi tog ett snack med Samuel Sköldö som arbetar som trafikpoli­s och som undervisat i trafikregl­er i 27 år.

Får en cyklist köra på en landsväg?

– Ja man får köra på de flesta vägar om det inte står en skylt om något annat. Men man får som cyklist aldrig köra på en motortrafi­kled eller en motorväg, säger han.

På transports­tyrelsen hemsida står det ” Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den.” Men lite längre ner i reglerna står det även ”Du får dock cykla på körbanan, även om det finns en cykelbana, när det är lämpligare med tanke på färdmålet”.

Vad är det som gäller egentligen?

– Det är när cykelbanan inte går parallellt med vägen, utan den går en egen väg kanske in i skogen, eller att sträckan blir avsevärt längre då får man köra på vägen. Men löper den parallellt med vägen så ska man cykla på cykelbanan helt enkelt, säger han.

Flera bilister irriterar sig över att cyklistern­a kör i klungor, får man verkligen göra det?

– Ja, man får köra i bredd om det inte påverkar eller hindrar trafiken. Kommer det motortrafi­k så får man ta sig in till vägkanten. Men det är inte förbjudet att köra i bredd, säger Samuel Sköldö.

Men flera cyklister känner att de inte kan cykla på cykelbanan då de kör mycket snabbare än andra cyklister, är det inte bättre om de väljer vägen då?

– Nej, så kan man inte tänka. Finns det cykelbana ska man köra där och då får man anpassa sin fart till de andra som cyklar där. Det är inte lämpligt att cykla så fort så man kör in i någon. Ta det lugnt och anpassa farten, säger han.

Hur ska man då lösa konflikten mellan cyklister och bilister?

– Det låter ju klyschigt men man måste lära sig att ta hänsyn och respektera varandra. Sen är det så att den som kör bil har ett extra ansvar när de kör tillsamman­s med oskyddade trafikante­r. Man ska ta hänsyn till cyklister och mot de gående. Men ingen har rättighete­r i trafiken, bara för att man sitter på en cykel så ska man inte bryta mot regler som flera gör, säger Samuel Sköldö.

Tror du att en utbildning behövs?

– Vi har ingen trafikunde­rvisning i skolan längre och det är inte alla cyklister som har körkort så där får man läsa på lite grann. Det är grundregle­r som alla ska känna till och alla har eget ansvar att kunna dem, säger han.

 ??  ?? REGELRÄTT. Cyklisten Lars Stjerfeldt tycker man ska lagstadga att bilar behöver hålla 1,5 meters avstånd när de kör om bilister.
REGELRÄTT. Cyklisten Lars Stjerfeldt tycker man ska lagstadga att bilar behöver hålla 1,5 meters avstånd när de kör om bilister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden