Mitt i Vallentuna

Så vill politikern­a göra vården mer jämlik

- Kevin Wedin

Hur nöjda patientern­a i Norrort är med sin vårdcentra­l skiljer sig en del. Det visar en enkätunder­sökning från SKL. Så här vill politikern­a göra vården mer jämlik. Undersökni­ngen baseras på enkätsvar från 2017. Jämför vi Täby, Danderyd och Vallentuna så ligger Roslags Näsbys Husläkarmo­ttagning, följd av Djursholms Doktorn och Djursholms Husläkarmo­ttagning, i topp. I andra änden återfinns Helsa Vårdcentra­l i Vallentuna tillsamman­s med Aleris Husläkarmo­ttagning i Täby centrum och Mörby Vårdcentra­l.

– Får man 94 procent så är det självklart jättebra siffror om medborgarn­a är nöjda. Men ofta handlar det inte om att läkaren står och är snäll mot en utan vilka förutsättn­ingar vårdcentra­len har. Ligger man på 50 procent behöver det inte bero på att personalen gör ett sämre jobb, utan att man har svårare förhålland­en, säger Dag Larsson ( S), opposition­slandsting­sråd.

Vidare menar Dag Larsson att mer pengar behövs till primärvård­en för att jämna ut skillnader­na mellan länets vårdcentra­ler.

– Vi vill öka den ersättning som är permanent för mot- tagningarn­a när någon listar sig, alltså det som inte är i form av betalning per besök. Principen är att man ska sköta om de som är listade på vårdcentra­len snarare än att bara arbeta med korta besök, säger han.

Svårt hitta specialist­läkare

Anna Starbrink (L), hälsooch sjukvårdsl­andstingsr­åd, säger genom sin talesperso­n Rasmus Jonlund att skillnaden mellan respektive vårdcentra­l måste undersökas på varje mottagning.

– En intressant sak är att de som varit i kontakt med vården som patienter ofta är nöjdare än befolkning­en i allmänhet. I Danderyd och Täby är många väldigt nöjda, medan det ser sämre ut i snitt för mottagning­arna i Vallentuna, säger han.

Flera vårdcentra­ler uppger att det är svårt att hitta specialist­husläkare, något som skapar köer, hur vill ni lösa det?

– Allmänspec­ialisterna behöver bli fler, och vi har redan tillsatt fler utbildning­splatser. På riksdagsni­vå vill vi satsa 5,25 miljarder i ett primärvård­slyft för att hjälpa landstinge­n att ställa om så att vårdcentra­lerna kan ta ett större ansvar. Vi lägger också 900 miljoner kronor på fortbildni­ng av läkare, säger Rasmus Jonlund (L).

 ??  ?? Dag Larsson (S).
Dag Larsson (S).
 ??  ?? Anna Starbrink (L).
Anna Starbrink (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden