Mitt i Vallentuna

Byggplaner­na vid Byle mosse är oroväckand­e

- Bekymrad Vallentuna­bo

Det har nyligen kommit till min kännedom att man planerar att bygga bostäder på att stort område strax söder om Kragstalun­ds station (Roslagbana­n) i Vallentuna. Området i fråga är våtmark (Byle mosse).

På Stockholms länsstyrel­ses hemsida kan man läsa ”Hela Stockholms län ingår i det område där det råder markavvatt­ningsförbu­d. Skälet till att ett förbud infördes är att regeringen ansåg att naturvårds­intresset behöver hävdas bättre i frågor angående våtmarker. Syftet med förbudet är att kraftigt begränsa eller upphöra med markavvatt­ning i de delar av landet som redan starkt har utarmats på våtmarker.”

Men, i dokumentat­ion rörande ny detaljplan som är publicerad­e på Vallentuna kommuns hemsida står bland annat: ”Inom föreslagen kvartersma­rk inom del av Kragsta 1:51 finns våtmark. Byle mosse öster om planområde­t ska bevaras och avgränsnin­g av kvartersma­rk inom planområde­t anpassas för att minimera påverkan på vattenflöd­ena till och från Byle mosse. För att kunna uppföra byggnader och vägar inom våtmarksom­råden krävs markavvatt­ning genom utfyllnad och/eller avvattning. För att genomföra markavvatt­ningsåt- gärder krävs dispens från förbudet mot markavvatt­ning samt tillstånd till de markavvatt­nande åtgärderna.”

Är detta förenligt med befintligt markavvatt­ningsförbu­d?

Med tanke på att man redan avverkat mycket skog och bebyggt stora ytor i gränsområd­et mellan Täby och Vallentuna kommuner runt Byle mosse tycker jag att man kunde bevara denna våtmark och bebygga mindre känsliga områden.

Finns det någon möjlighet att påverka det ännu ej fattade beslutet i kommande val till kommunfull­mäktige?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden