Mitt i Vallentuna

Janna (S) om Vallentuna: ”Vi är envisa och stolta”

En sossemor som har hittat hem. Ppposition­s-rådet Jaana Tilles (S) berättar om vikten av att få vara med och ta samhällsan­svar och ha kontakt med invånarna.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

– Vi är väldigt speciella här i Vallentuna. Envisa, företagsam­ma och stolta. Jag har bott här sedan 90-talet och hittat hem.

Orden är Jaana Tilles (S). I år är det dags för hennes tredje valrörelse. Politiken är en del av henne, och hon berättar att hon inte kan välja mellan Jaana, politiken och att vara mamma, hon är allt.

– Jag är en sossemor som tar hand om alla.

Vill ta samhällsan­svar

Intresset för politiken grundades redan när hon var ung i Finland. På 70-talet utbil- dade Jaanas mamma sig till svetsare. Målet var att vara med och bygga oljeborrni­ngs plattor. Men trots fina betyg från utbildning­en, fick hon inte jobb på grund av att hon var kvinna.

– Jag hade en dröm om att ta samhällsan­svar. Om man är missnöjd med något, då ska man vara med och påverka, säger Jaana.

Satsa på skolan

Sedan 1993 har hon därför varit aktiv socialdemo­krat. Till Sverige kom hon på 80-talet och utbildade sig till lärare. Därför är skolan en av de viktigaste valfrågorn­a för Jaana. Hon menar att det finns utveckling­spotential i Vallentuna, och misslyckas man med skolan får kommunen dåliga förutsättn­ingar i framtiden. Även förskolan vill hon ska satsas på, med minst en för- skollärare per avdelning. Förutom detta är bristen på hyresrätte­r och äldreomsor­gen viktiga frågor inför valet.

– Jag är jättestolt över oss i partiet. Vi är en engagerad och påläst grupp som kompletter­ar varandra. När jag blev tillfrågad om att bli opposition­sråd trodde jag först att jag inte skulle klara av det, det är typiskt kvinnligt, särskilt om man har invandrarb­akgrund också. Men nu har jag blivit tillfrågad tre gånger och det är otroligt fint. Tredje gången gillt nu.

En vanlig dag på jobbet innehåller mycket inläsning och möten för Jaana. Hinna skriva yrkanden, vara aktiv på sociala medier och ha partimöten om kvällarna. Hon är även ute och knackar dörr.

– Varje kontakt med invånarna ger så mycket, oavsett om de gillar oss eller inte, berättar Jaana.

Scout och språk

Den tid som inte går åt till politiken spenderar hon gärna ute i naturen, att vandra i Roslagsled­en är en favorit.

– Jag tycker mycket om att vara i naturen med min lilla ryggsäck, jag är ju faktiskt scout från början.

Även språk ligger varmt om hjärtat, särskilt franska. 2012 började hon ta franskakur­ser på folkuniver­sitetet, och har flera gånger åkt till Frankrike för att öva. I sommar blir det en vecka där.

Jag är en sossemor som tar hand om alla.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? SOSSEMOR. Jaana Tilles beskriver sig själv som förtroende­vald på heltid, och kan inte välja mellan att vara Jaana, politiker och mamma.
FOTO: ELLA SÖDERBERG SOSSEMOR. Jaana Tilles beskriver sig själv som förtroende­vald på heltid, och kan inte välja mellan att vara Jaana, politiker och mamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden