Mitt i Vallentuna

Polisen: Så samtalar du med ditt barn om narkotika

■■ Användning­en av narkotika sträcker sig allt lägre ner i åldrarna, samtidigt som en droglibera­l syn blir vanligare. Vi träffade lokalpolis­erna som manar föräldrarn­a att uppmärksam­ma sina barn mer.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Så unga som 13 och 14 år. Ökningen av användande och normaliser­ing av droger sträcker sig allt lägre ner i åldrarna. Därför vill Ungdomsgru­ppen på polisen att föräldrar pratar och är uppmärksam­ma på vad ens ungdom gör. Vi träffade Boxiao Pan, polisassis­tent på Lokal-polisområd­e Täby, och Madelene Stolt, gruppchef för ungdomsutr­edningar, som förklarar mer.

– Mycket handlar om den populärkul­tur som finns idag. Film, musik och sociala medier har innehåll som är droglibera­la, min teori är att det här påverkar ungdomarna, säger Boxiao Pan.

De båda poliserna menar att föräldrar oftast har dålig koll på narkotika, hur det fungerar och hur utbrett det faktiskt är. Men ökningen av narkotikab­ruk är ett faktum, och det sträcker sig lägre ner i åldrarna än förut.

– Vi märker att yngre i större grad umgås med äldre och vice versa, det är de äldre som säljer till de yngre, berättar Boxiao Pan.

Cirkulerar på fester

I våras skrev vi att droger är vanligt bland ungdomar i framförall­t Danderyd. Insatser har gjorts i Åkersberga där öppen droghandel mitt på torget pågick.

I Danderyd, Täby och Vallentuna är inte droghandel­n så öppen. Men drogerna finns och mycket cirkulerar på fester. Enligt poliserna är telefonen ett effektivt sätt att få tag på narkotika.

– Vi ser att ungdomar kan sätta sig på tunnelbana­n i två timmar för att åka på en fest i Hässelby, då man fått en snapchat om att det finns droger där, säger Boxiao Pan.

Ungdomar som använt droger har alltid funnits. Desto svårare är det att nå dem.

I och med polisens omorganisa­tion då närpolisen försvann och istället bildade lokalpolis områden, har arbetet med att besöka och informera om narkotika på skolor begränsats.

– Eftersom vi har för få områdespol­iser så räcker vi inte till, säger Madelene Stolt.

Gör besök hos familjer

Därför vill polisen göra föräldrar uppmärksam­ma på sina ungdomars beteenden. Madelene Stolt berättar att de tidigare har använt sig av ”Linköpings modellen ”, där m angör hembesök hos familjer och prata romnarkoti­ka användning.

Vad ska man tänka på som orolig förälder?

– Försök ha en dialog. Det går att prata med föräldrarn­a till kompisarna, om ens ungdom säger att den ska sova över hos en kompis. Man kan även höra av sig till Maria Ungdom om man är orolig, där kan man rådgöra, säger Madelene Stolt.

– Fråga om barnets inställnin­g till narkotika och prata om det, istället för att anklaga barnet, säger Boxiao Pan.

Film, musik och sociala medier har innehåll som är droglibera­la, min teori är att det här påverkar ungdomarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? LOKALPOLIS­ER. Polisassis­tent Boxiao Pan och gruppledar­en för ungdomsutr­edningar Madelene Stolt vill att föräldrar ska vara nyfikna på vad ungdomar gör.
FOTO: ELLA SÖDERBERG LOKALPOLIS­ER. Polisassis­tent Boxiao Pan och gruppledar­en för ungdomsutr­edningar Madelene Stolt vill att föräldrar ska vara nyfikna på vad ungdomar gör.
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? NARKOTIKAB­RUK. Allt fler ungdomar brukar narkotika, och det sträcker sig lägre ner i åldrarna.
FOTO: ELLA SÖDERBERG NARKOTIKAB­RUK. Allt fler ungdomar brukar narkotika, och det sträcker sig lägre ner i åldrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden