Mitt i Vallentuna

Vi besökte och upplevde Kårsta

■■ Under sommaren kommer vi göra stopp på flera av Roslagsban­ans stationer. Först ut är Kårsta. Platsen där alla älskar den lantliga känslan men saknar en mataffär. Vi får även erfara lite internatio­nella möten och New York-vibbar.

- Text: Ella Söderberg, Maria Svensson | Foto: Maria Svensson

tt det är sommarlov hindrar inte fritidsver­ksamheten på Kårsta skola från att vara öppen. På gården är flera barn ute och leker i solen, och fritidslär­aren Pia MacDonald berättar att de kommer ha öppet hela juni. Hon tycker om den bykänsla som Kårsta för med sig, och såklart naturen som området erbjuder.

– Det enda som är synd är att vi inte har en matbutik. Det snackas om att det ska bli en stor mataffär här när det ska byggas villor vid Bergsjön, men vi får se hur det blir med det, säger Pia. Vi promenerar vidare genom skogen till Bergsjön för att se om någon tar sig ett lunchdopp. Väl på plats inser vi att det är helt tomt på folk trots det vackra vädret. Vi börjar vår vandring tillbaka till parkeringe­n. Men på stigen möter vi Eva Gran och hennes tre utbytesstu­denter Martina Wicky, Chuang Yong Chu och Nadia Jensen med handdukar och bad- kläder i högsta hugg. De är från Taiwan och Schweiz och har precis kommit till Kårsta för att bo hos Eva då de är med i det internatio­nella 4H- programmet IFYE. Här ska de vara i helgen innan de åker vidare runt om i Sverige för att upptäcka landet.

Eva har själv varit utbytesstu­dent och tycker det är roligt att ha ungdomarna hos sig. Hon har bott i Kårsta i 40 år och säger att området har förändrats under tiden.

– Det är mer landet nu, förut fanns en affär och kiosk, det är tråkigt att det inte går att köpa ens mjölk här. Jag tror många saknar det här. Men vi har jobbat massvis med Bergsjön för att få den fin, det är kul att det är ett kommunalt bad, säger Eva innan de traskar vidare mot sjön. Vi fortsätter vår upptäcktsf­ärd. Borta vid busstation­en på Kårsta torg ser vi något som fångar vår uppmärksam­het. Fyra

Många av mina kompisar frågar varför jag bor kvar i Kårsta, men jag tycker det är skönt att bo här.

par skor hänger och vajar uppe på en elledning. Precis då kommer Magnus Medberg gående.

– De som hängde upp dem har nog blivit inspirerad­e av New York, det hänger på andra ställen i Kårsta också.

Magnus har precis varit och handlat i Arninge och hoppat av bussen. Eftersom det inte finns någon affär i Kårsta gäller det att planera sin shopping. Även han håller med om att området har förändrats över tiden.

– Många av mina kompisar frågar varför jag bor kvar i Kårsta, men jag tycker det är skönt att bo här, man kan varva ner, berättar Magnus.

Han är uppvuxen i Kårsta och flyttade sedan från området i några år, för att sedan komma tillbaka. Nu jobbar han som personlig assistent och trivs bra. Han säger att många flyttar härifrån när de fyller 18, för att sedan flytta tillbaka när de skaffar familj.

Lite längre bort på Backavägen sitter grannarna Christina Hedlund och Ove Nyberg och fikar på uteplatsen utanför Kårstas enda hyresrätte­r. Ove har precis avslutat sitt pass som lastbilsch­aufför och parkerat lite längre bort. Christina är pensionär och har bott i Kårsta hela sitt liv. Hon efterlyser fler hyresrätte­r i området.

– Jag trivs bra här förstås, men mycket har blivit förstört med byggen. Jag vill ha tillbaka Kårsta som det var förr, säger Christina.

Uteplatsen är en liten blomstrand­e plätt som skiljer sig från den asfalterad­e parkeringe­n bredvid. Ove har satt upp träskärmar och Christina har planterat blommorna. En liten oas för grannarna att njuta av sommarvädr­et under ett parasoll. Ove har varit Kårstabo i 40 år och berättar att man känner de flesta i området. Bristen på mataffär är dock ett problem för vissa.

– Det är mycket gammalt folk som bor här, de har svårt att handla. Själv handlar jag på vägen hem från jobbet, säger Ove.

– Men det går inte runt att ha affär här, de tvingas alltid stänga. Men det finns ingen annanstans jag vill bo än här, säger Christina.

 ??  ??
 ??  ?? FIKAR. Grannarna Christina Hedlund och Ove Nyberg ses ofta ute på uteplatsen vid deras lägenhetsh­us på Backavägen och tar en kaffe.
FIKAR. Grannarna Christina Hedlund och Ove Nyberg ses ofta ute på uteplatsen vid deras lägenhetsh­us på Backavägen och tar en kaffe.
 ??  ??
 ??  ?? BAD. Kårstabon Eva Gran och hennes tre utbytesstu­denter Martina Wicky, Chuang Yong Chu och Nadia Jensen tar stigen ner till Bergsjön för att bada.
BAD. Kårstabon Eva Gran och hennes tre utbytesstu­denter Martina Wicky, Chuang Yong Chu och Nadia Jensen tar stigen ner till Bergsjön för att bada.
 ??  ?? STORMTRIVS. Magnus Medberg tar bussen för att handla i Arninge. Trots att det inte finns en butik i Kårsta stormtrivs han.
STORMTRIVS. Magnus Medberg tar bussen för att handla i Arninge. Trots att det inte finns en butik i Kårsta stormtrivs han.
 ??  ?? GRÖNT OCH FINT. Kårsta är ändhållpla­tsen på Roslagsban­an, vägen tid kantas av gröna slätter.
GRÖNT OCH FINT. Kårsta är ändhållpla­tsen på Roslagsban­an, vägen tid kantas av gröna slätter.
 ??  ?? LANTLIGT. Pia MacDonald arbetar på fritids i Kårsta och hon älskar bykänslan som finns här.
LANTLIGT. Pia MacDonald arbetar på fritids i Kårsta och hon älskar bykänslan som finns här.
 ??  ?? MYSTISKT. Vid Kårsta torg har någon hängt upp fyra par skor, varför vet ingen.
MYSTISKT. Vid Kårsta torg har någon hängt upp fyra par skor, varför vet ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden