Mitt i Vallentuna

26 miljoner delas ut – så mycket får Vallentuna

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Kulturråde­t har beviljat Vallentuna kommun 750 000 kronor för att utveckla biblioteke­n. För pengarna vill man bli bättre på att nå ut till barn och ungdomar. I april ansökte biblioteks­enheten i Vallentuna om medel inom Kulturråde­ts satsning ”Stärkta bibliotek”. Satsningen genomförs på uppdrag av regeringen med syfte att öka utbudet och tillgängli­gheten till biblioteks­verksamhet.

Totalt delas 26,7 miljoner kronor ut till bibliotek runt om i Stockholm, och Vallentuna får 750 000 kronor.

För pengarna planerar Vallentuna bibliotek att starta upp en rörlig popup-verksamhet, något som testats tidigare på bland annat Stadsbibli­oteket.

– Det vi saknar är möjlighete­n att vara ute i kommunen mer. Vi vill delta på exempelvis idrottseve­nemang eller åka till förskolor. Genom att leasa en mindre bil kan vi stoppa i trädgårdsm­öbler, boklådor och läsplattor, för att sedan visa vilka resurser vi har. Det handlar inte om att bygga fler bibliotek, utan att ha biblioteks­närvaro, säger Marie Gustavsson, biblioteks­chef.

Vill nå ungdomar

Med pengarna vill man även satsa på att utveckla verksamhet­en för ungdomar. Dessa ska i sin tur få vara med och påverka genom att bjuda in föreläsare, bloggare eller andra personligh­eter de finner intressant­a.

– Vi har inte varit så bra på att nå de ungdomar som inte brukar vara här, nu vill vi veta vad de vill för att kunna utveckla verksamhet­en, säger Marie Gustavsson.

När biblioteke­t ansökte om medel i våras var ett av fokusen samverkan med andra aktörer i Vallentuna. Föreningar, klubbar och näringsliv beskrivs som viktiga för att nå ut i hela kommunen. Eftersom medlet kommer på sommaren har Vallentuna­s bibliotek god tid på sig att bestämma hur pengarna ska användas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden