Mitt i Vallentuna

Klart för pendelbåt till två bryggor i Danderyd

- Kevin Wedin kevin.wedin@direktpres­s.se

Tidigast 2020 kommer båtlinje 80 (Sjövägen) att trafikera åtta nya stationer, bland annat två i Danderyd. Under torsdagen meddelade landstinge­t att pendelbåtl­inje 80, Sjövägen, kommer utökas med åtta nya stopp med start 2020.

I nuläget går Sjövägen, båtlinje 80, mellan Frihamnen och Nybroplan och enligt landstinge­t har linjen haft ett kraftigt ökat antal resande sedan starten 2013. Samtidigt menar man att antalet passagerar­e också kommer öka framöver.

– Ett av mina mål är att återställa Stockholm som en plats där båten är ett naturligt inslag i pendeltraf­iken. Det är ett effektivt sätt att locka bilister att istället åka kollektivt, det vet vi från Ekerölinje­n där vi gjort analyser, säger Gustav Hemming (C) miljö-, skärgårdso­ch regionplan­elandsting­sråd i Stockholms län.

– Här har vi en kapacitet som inte kräver tio år av byggnation eller jättestora investerin­gar, tillägger han.

Den nya sträckning­en för båtturen innebär att stoppet vid Frihamnen kommer tas bort, för att istället stanna vid Norra Djurgårdss­taden, Södra Värta och Loudden. Utö- ver de tre bryggorna kommer man även stanna vid de nya stationern­a: Ropsten, Tranholmen, Abborrbryg­gan, Djursholms torg, Storholmen S och Mor Annas Brygga.

– Det här är väldigt bra för Tranholmen och Storholmen. Och från Djursholms torg till Norra Djurgårdss­taden eller Ropsten så handlar det om en restid på 15 minuter istället för 40 minuter, Säger Gustav och fortsätter:

– Vi kommer flytta bryggan från Ekudden till Djursholms torg för bättre förbindels­er med busstrafik­en och bättre tillgängli­ghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden