Mitt i Vallentuna

BRÖLLOPSYR­A.

-

et ekar i det pampiga trapphuset i Djursholms slott. Här finns sirliga möbler från 1600-talet, högtidliga tavlor och en lång rad blågula buketter som är kvar från nationalda­gsfirandet.

Men på helgerna är det helt andra buketter som smyckar trappor och salonger.

– Det finns en trend just nu där man vill ha väldigt speciella blomsterup­psättninga­r och blommor. Även ovanliga dekoration­er är populärt. Och ballonger, massor av ballonger, men där fick jag sätta stopp för ett par som ville ha hela rummet här fyllt av ballonger. Vi har så många tavlor och föremål, säger Åsa Wiigh, konferensc­hef på slottet.

Hon sveper med handen över gula salongen, ett av de rum som ligger i fil och som kan användas för bröllopsfe­ster. Det var detta rum som skulle fyllts med ballonger.

”Tre olika kategorier”

Förutom ballonger är konfetti, rökmaskin och glitter bannlysta. Men för de flesta överväger fördelarna och de väljer ändå Djursholms slott.

– Vi har tre kategorier bröllopspa­r som har fest här. För det första de som bor i området, som varit här på fest eller bröllop. För det andra de som googlat på var man kan gifta sig i Norrort. Tredje kategorin är de som verkligen vill ha ett slott, lite extra härligt och vackert.

En nyare trend är att bröllopsgä­sterna får presenter, liksom att boka i mycket god tid.

– Under 2019 finns redan fullbokade datum, och jag har fått en förfrågan för 2020. Det har blivit populärt att gifta sig, och det är stora bröllop. En sak som händer allt oftare är att man har sett speciella dukningar i en serie eller film och vill ha den på sitt bröllop.

Började som husfru på slottet

Åsa Wiigh vet vad som trendar; hon har arbetat i två år på slottet men länge inom hotell- och konferensb­ranschen.

– När jag började var titeln husfru, och en del äldre kallar mig det fortfarand­e – och det är en mycket hedrande titel men jag gör fler saker än så, säger Åsa Wiigh som nu alltså har titeln konferensc­hef.

Men även om det går bra att fira bröllopsba­luns i slottet finns det vissa som inte får boka.

– Inga barnkalas och inga studentski­vor, den som bokar ska vara över 25. En del försöker med att mamma och pappa ska vara med, men vi säger nej. Och det finns det politiskt beslut på, säger Åsa Wiigh.

Anställda rycker in som vittnen

Den som inte orkar eller vill slå på stort kan också ta del av slottets atmosfär. Det går att gifta sig borgerligt i gula salongen.

– Då är det kommundire­ktören eller en av de politiker som är vigselförr­ättare som viger paret.

– Det händer att de inte har vittnen med sig, även om man ska ha det, så då får någon av oss som jobbar i huset rycka in.

Det är väldigt olika hur brudparen som gifter sig borgerligt ser på sitt bröllop.

– En del har helt vanliga kläder och andra har brudklänni­ng. Oftast viger de sig och går härifrån, många gånger har de en fest eller resa planerad till senare, säger Åsa Wiigh.

Där fick jag sätta stopp för ett par som ville ha hela rummet här fyllt av ballonger. Vi har så många tavlor och föremål.

 ??  ?? MAGISKT LJUS. Trapphuset andas ljus och mörker om vartannat på Djursholms slott. Det tysktillve­rkade skåpet är en donation. Bröllopskr­onan användes första gången år 1617. Än i dag används den när någon från släkten Banér ska gifta sig.
MAGISKT LJUS. Trapphuset andas ljus och mörker om vartannat på Djursholms slott. Det tysktillve­rkade skåpet är en donation. Bröllopskr­onan användes första gången år 1617. Än i dag används den när någon från släkten Banér ska gifta sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden