Mitt i Vallentuna

Individuel­l okunskap – ett av de största hoten mot jorden

- Ann Helleday Klimatsvar­et – CCL Sverige

Jägare-samlare, som levde långt före jordbruket etablerade­s för 10 000 år sedan, var förmodlige­n de kunnigaste och skickligas­te människorn­a som levat på jorden. Vissa tecken tyder på att sapiens hjärnstorl­ek har minskat sedan dess. Ungefär så skriver Yuval Noah Harari i Sapiens – en kort historik över mänsklighe­ten.

Vår individuel­la okunskap om naturen bidrar till att vi inte tycks bryr oss om tecken på jordens uppvärmnin­g. Vi hör siffror – över en grad varmare. Vi fortsätter med våra, från naturen alienerade, sysslor och utforskar inte effekterna av denna uppvärmnin­g. Isbjörnar ser vi inte. De smältande arktiska isarna ser vi inte.

Det är intressant att se oss i perspektiv av bristande individuel­lt kunnande om och erfarenhet av överlevnad­skonst. Vi som tror att kollektive­t gör oss osårbara. Vi som litar på att tekniska uppfinning­ar kommer att lösa klimatkris­ens utmaningar. Hur kan vi möta denna individuel­la brist? De av oss som förbereder sig, som ser in i framtidens scenario, som frivilligt avstår från en del bekvämligh­eter, som skapar hållbarare livsmönste­r redan nu – de kommer nog klara sig bättre. De motverkar sin indi- viduella brist och vågar se livets skörhet.

Hur skall fler nå dit? Hur kan vi ställa om innan det är för sent? En väg är att tro på meningen med att införa stigande avgifter på koldioxidu­tsläpp, främst från fossila bränslen, så att omställnin­g stimuleras och uppvärmnin­gen bromsas. Klimatsvar­et – CCL Sverige föreslår införandet av en stadigt stigande CO2 avgift vars hela intäkt – för att få medborgarn­as och de politiska partiernas stöd – varje månad delas ut i lika stora delar till alla vuxna medborgare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden