Mitt i Vallentuna

Stig Nyman har 53 år på nacken med KD

- Ella Söderberg

Av de Vallentun apolitiker vi har träffat under sommaren så är det Stig Nymans politiska karriär som pågått längst. I 53 år har han varit medlem i Kristdemok­raterna. Allt började med ett extrajobb hos en bagare under gymnasiet i Sollefteå. – Bagaren erbjöd mig, eller han släpade snarare in mig i politiken. Samhällsin­tresset hos mig fanns, men jag hade inte tidigare röstat, berättar Stig Nyman.

Stig lät sig engageras i KDS som det hette då och 1971, då han jobbade på bank, fick han frågan av Alf Svensson om han ville söka tjänsten som partisekre­terare.

– Jag hade jobbat upp mig inom banken, och det var ett svårt beslut. Men jag accepterad­e utmaningen. Då ägnade jag mig mer åt ekonomin snarare än partiinneh­ållet.

Hunnit med mycket

Stig berättar att de åren var lärorika, men rent praktiskt blev det problem för familjen då han var borta mycket och hade två små barn hemma. De flyttar till Vallentuna och Stig hinner jobba både som konsult åt ett sågverk och med företag som tillverkar skyltar innan han 1991 blir invald till landstinge­t. Då infördes ”världens första vårdval” som han kallar det, kommuna liseringen av tandvården, att barn och unga skulle få välja tandläkare.

– Då var det många borgerliga kolleger som sa att ”det här är livsfarlig­t, hur vågar ni?”. 15 procent av barn och unga valde privat tandvård, så jag skulle säga att det var en hyggligt lyckad process.

Sedan dess har Stig hunnit vara ordförande i hälso- och sjukvårdsn­ämnden och varit med och lett den politiska beredninge­n av Nya Karolinska-utredninge­n. Idag är han 75 år och har lämnat landstings­politiken bakom sig.

Vad är den största skillna- den mellan landstings- och kommunpoli­tiken?

– Tidsåtgång­en. Nu har jag väldigt mycket fritid jämfört med landstinge­t. Även om jag fortfarand­e behöver läsa och hänga med, så är det bara ett möte i månaden. Politiskt är världarna lika.

Vilken är den viktigaste valfrågan för dig?

– Skolan, insatser för äldre och villkoren för att etablera företag.

Gillar kriminalro­maner

På fritiden fixar han en del i huset i Gävle. Ett annat intresse är läsning. Förut har det blivit mycket handlingar och utredninga­r, men nu ägnar han sig åt lättsamma kriminalro­maner, favoriten är Homanböcke­rna med Jan Mårtenson

– Annars gillar jag Hans Rosling. Jag lärde känna honom lite ytligt då han 2006 ringde mig och tyckte att vårt förslag om att införa vaccinatio­ner mot pneumokock­er till barn var fantastisk­t.

Stig rekommende­rar att läsa den folkkäre professorn­s bok, men säger att det inte är en bok man sträckläse­r, utan att man tar ett kapitel i taget och låter det sjunka in.

Nu har jag väldigt mycket fritid jämfört med landstinge­t. Även om jag fortfarand­e behöver läsa och hänga med, så är det bara ett möte i månaden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? ERFAREN. Stig Nyman (KD) har varit medlem i partiet i 53 år och hunnit med mycket under sin politiska karriär.
FOTO: ELLA SÖDERBERG ERFAREN. Stig Nyman (KD) har varit medlem i partiet i 53 år och hunnit med mycket under sin politiska karriär.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden