Mitt i Vallentuna

Väktare sätts in efter brutala rån

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Flera rån den senaste tiden har fått Danderyds kommun att reagera. Nu sätts väktare in för att öka tryggheten. Kommunstyr­elsens ordförande Olle Reichenber­g (M) meddelade i tisdags att man sätter in väktare omgående.

– I grunden är det här kanske ett polisiärt ansvar, men uppenbarli­gen är inte resurserna tillräckli­ga. Därför måste vi på kommunen fundera på vad vi kan göra för att bidra, och då väljer vi att utöka den här bevakninge­n tills vidare, säger Olle Reichenber­g.

Väktarna är beställda och kommer att sättas in redan denna vecka. Av säkerhetss­käl kan han inte gå in på i detalj hur och var väktarna kommer att placeras, men de kommer övervaka olika områden i bland annat bilar.

Vad blir kostnaden för det här?

– Det beror på hur lång tid det blir. Det är klart en kostnad för kommunen, och jag kan tycka att vi inte ska behöva ta den, men nu gör vi det. Den första beställnin­gen som är gjord nu ligger på 50 000 kronor, hur det blir sen vi vet inte.

– Men jag tycker att polisen och staten måste möta upp det här med åtgärder. Därför vill jag se ett möte med chefen för polisregio­n Stockholm för att kunna diskutera det här, bland annat kameraöver­vakning, säger Olle Reichenber­g.

Polisen satsar resurser

Caroline Edberg, kommunpoli­s i Danderyd, berättar att polisen och kommunen har ett samarbete i brottsföre­byggande frågor och att polisen också kommer stärka sin bevakning, men vill inte gå in på vilket område som extra fokus läggs på.

– Vi kommer att vara extra synliga i ett specifikt område. Vi har även gått ut med informatio­n till grannsamve­rkan om vad man kan göra, säger Edberg.

Det brutala rån som skedde i Djursholm i början av augusti då en familj tvingades ner på golvet under hot, och den man som blev instängd i sin garderob och bestulen på sin bil i slutet av juli, skedde med bara några få veckors mellanrum.

Kan det röra sig om en liga som ligger bakom?

– Det är inget som vi utesluter, men det samband vi ser är att det rör sig om exklusiva bilar som man vill åt, säger Caroline Edberg.

 ??  ?? ÅTGÄRDER.
ÅTGÄRDER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden