Mitt i Vallentuna

Så här lyckas du på höstens loppisar

-

Ut med det gamla eller in med något nytt? Loppisboss­en Maria Wiberg tipsar om hur du lyckas på loppisen, oavsett vilken sida av bordet du står på. Text: Evelina Hertz

Ä r du typen som målinrikta­t söker av loppisbord­en för att hitta dagens dyrgrip? Eller är du kanske den som gillar att mys-plocka i högarna utan en exakt plan? Oavsett finns det enligt loppisexpe­rten Maria Wiberg knep att ta till för att lyckas med fynden. Hon har arrangerat loppisar med Stockholms marknader i 13 år.

– För samlare eller specialist­er som letar efter något speciellt kan det ta ett tag innan man hittar det – men det är en del av sporten. Annars är det bra att ha ett öppet sinne för man kanske hittar något som man verkligen vill ha som man inte var beredd på, säger hon.

Okej att pruta på loppis

Tillhör man den första gruppen kan det vara klokt att vara morgonpigg. Annars är det ingen dum idé att komma i slutet av dagen när säljarna vill få iväg det som ännu inte har sålts.

För ja, det är okej att pruta på loppis, menar Maria.

– Det hör ju loppisar till. Men det finns snygga och inte så snygga sätt att göra det på. Exempelvis bör man inte pruta om det är ett barn som säljer, säger hon.

Däremot tycker hon gott att man fråga efter paketpris eller med glimten i ögat fråga efter bästa priset. Men med respekt för att det som säljs kan ha en personlig betydelse för säljaren.

– Många kör klassikern ”jag har bara 30 kronor, kan jag få köpa den för det?”, säger Maria.

Ha något som sticker ut

Även som säljare finns tricks för att sticka ut bland övriga bord eller bakluckor. Enligt Maria behöver du inte vara någon ”supersälja­re”, men hälsa och var trevlig enligt allmänt hyfs. De som sätter sig i framsätet och löser sudoko på en bakluckelo­ppis är sällan de mest framgångsr­ika säljarna.

– Ha något som fungerar som magnet. Gärna något större föremål som sticker ut som lockar folk till bordet. Vill du inte sälja just den grejen kan du sätta ett jättehögt pris, säger Maria.

Nyfiken på att testa själv? Spana in vår lista nedan över höstens loppisar i Västerort och Järfälla.

 ?? FOTO: PATRIK LINDÉN ?? HÖSTUTFLYK­T? Fynda och vimla runt i folkfester­na på höstens loppisar. Genrebild från loppis i Hornstull.
FOTO: PATRIK LINDÉN HÖSTUTFLYK­T? Fynda och vimla runt i folkfester­na på höstens loppisar. Genrebild från loppis i Hornstull.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FYND. Under hösten finns många chanser att fynda eller tjäna en slant på sina gamla grejer. Bild från Stinsens bakluckelo­ppis.
FOTO: MICHAEL FOLMER FYND. Under hösten finns många chanser att fynda eller tjäna en slant på sina gamla grejer. Bild från Stinsens bakluckelo­ppis.
 ?? FOTO: THERESE WIBERG/WFOTO ?? PROFFS. Maria Wiberg har arrangerat loppisar i 13 år. ”Jag gillar att fynda praktiska grejer, som flytvästar till gäster”, säger hon.
FOTO: THERESE WIBERG/WFOTO PROFFS. Maria Wiberg har arrangerat loppisar i 13 år. ”Jag gillar att fynda praktiska grejer, som flytvästar till gäster”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden