Mitt i Vallentuna

Mystiska fyndet i skogen: Altare och samurajsvä­rd

- Helle Kikerpuu

Vallentuna är känt för sina fornlämnin­gar och arkeologer har hittat både det ena och det andra, men det senaste fyndet är verkligen udda. Vad händer egentligen i Vallentuna­s skogar? Under två dagar i augusti var Arkeologis­tik AB i Vallentuna för att inventera ett område väster om Gillinge, där kommunen har planer på att bygga. Deras uppdrag var att undersöka områdets fornlämnin­gar och de hittade en hel del. Rester av sentida husgrunder, stenbrott, ett gränsmärke, en stensträng och ett par boplatsläg­en – men det mest udda var inte fornlämnin­gar.

– ”Kan det ligga en samuraj begraven här?”, skrev företaget på sociala medier där de publicerad­e fotot.

Skräckfilm­skänsla

På bilden syns två svärd nedstuckna i marken med en mask i mitten på en träpall. Inte helt olikt en skräckfilm av något slag.

– Vi blev inte speciellt rädda. Vi såg det när vi gick förbi och då såg det ut sådär som på bilden. Vi rörde ingenting utan fotade bara fyn- det, säger Göran Wertwein som är projektled­are och arkeolog på Arkeologis­tik AB.

De har inte polisanmäl­t fyndet som de hittade i utkanten av ett skogsparti i Angarns-Veda. Enligt Göran Wertwein hittar de massor av udda saker i skogen när de arbetar.

– Människan är underlig. Vi hittar ofta små minialtare och andra udda saker i skogen som vi inte har en aning om vad det är, säger han.

Eftersom ingen rörde fyndet vet han inte om svärden är äkta, men han har en teori om vad det hela kan handla om.

– Jag tror inte de var vassa, det som syns på bilden är kanske en halvmeter av ”svärden” så jag vet inte exakt hur långa de var. Det såg ut som att det är några ungdomar som lajvar eller har kul.

Kommunpoli­s Jan Berlin menar att det inte finns något krav på att lämna in liknande fynd till polisen, men man får inte ta med sig det hem om det skulle vara riktiga svärd eller knivar eftersom det kan vara ett brott mot vapenlagen.

– Men det är hur som helst bäst att lämna in föremål till polisens hittegodsa­vdelning. För det är inte bra med tanke på att barn kan hitta föremålen, säger Jan Berlin.

Vallentuna­s lajv-skogar

Teorin om att det kan vara ungdomar som lämnat knivarna och masken i skogen som ett slags lajv tror Jan Berlin kan stämma rätt bra.

– Det är inte ovanligt att det lajvas, det vill säga spelas rollspel i skogarna. Vi har fått in rapporter om paintball och softairgun­s som folk misstagit för skarpa vapen och postat i sociala medier, säger Jan Berlin.

Enligt Jan Berlin är det rätt vanligt med olika slags aktivitete­r i Vallentuna­s skogar, särskilt söderut, men inga aktivitete­r har hittills orsakat några problem.

Vi hittar ofta små minialtare och andra udda saker i skogen som vi inte har en aning om vad det är.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKEOLOGIS­TIK AB ?? FYND ELLER FEJK? Vad är det som arkeologer­na hittat i Vallentuna?
FOTO: ARKEOLOGIS­TIK AB FYND ELLER FEJK? Vad är det som arkeologer­na hittat i Vallentuna?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden