Mitt i Vallentuna

Centerns valstuga brann ner till grunden

- Ella Söderberg 070-091 23 42 ella.soderberg@direktpres­s.se

Natten till fredagen förra veckan sattes Centerpart­iets valstuga på Karby torg i brand, och flera valaffisch­er vandaliser­ades.

”De här personerna som förstör attackerar det demokratis­ka systemet”, säger Lars Carlsson, valledare för Centerpart­iet i Vallentuna. Det var strax efter midnatt som polisen fick ett larm om att någon eller några satt eld på Centerpart­iets valstuga i Brottby. Flera av partiets valaffisch­er blev även nedklottra­de, men även andra partier har fått sina förstörda.

– Vi har ju polistills­tånd att ha valstugor, det här är demokrati och en del av vårt samhälle. Vi är i slutet av valrörelse­n och de här personerna som förstör attackerar det demokratis­ka systemet, säger Lars Carlsson, valledare för Centerpart­iet i Vallentuna.

Andra partier stöttar

Under fredagen städade man undan och såg över skadorna, och andra partier hjälpte till att plocka undan brännskada­t material och valaffisch­er. Även lokala företag har hört av sig berättar Lars Carlsson.

– Vi har fått väldigt mycket kärlek och omtanke vilket är värmande. Det här stärker oss och kommer inte påverka vår energi att driva valrörelse, utan det får motsatt effekt. Vårt mantra är ju ”framåt”, nu fokuserar vi ännu mer på att inte titta bakåt, säger han.

Lars har varit politiskt engagerad i 25 år och menar att årets valrörelse är värre än tidigare.

– Tidigare har det varit någon glad mustasch eller gliringar, men i år känns det mer brutalt och respektlös­t. Jag tycker att man istället ska berätta vad man tycker om vår politik den 9 september när valurnan avslöjar hur många centerröst­er som lagts.

Under lördagskvä­llen återinvigd­es valstugan med dryck och tilltugg.

Enligt polisen misstänker man att branden är anlagd. På bilder som redaktione­n har fått skickade till sig syns flera nedklottra­de affischer bland annat en valaffisch där svart text är klottrad ”Rösta AFS”. En politiker fick även en Davidsstjä­rna klottrad i ansiktet,

Tidigare har det varit någon glad mustasch eller gliringar, men i år känns det mer brutalt och respektlös­t.

 ??  ??
 ??  ?? GLADA. Dagen efter att valstugan sattes i brand byggdes den upp igen av valarbetar­e och andra frivilliga.
GLADA. Dagen efter att valstugan sattes i brand byggdes den upp igen av valarbetar­e och andra frivilliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden