Mitt i Vallentuna

VILLAPRISE­RNA I VALLENTUNA SKJUTER I HÖJDEN

- Helle Kikerpuu helle.kikerpuu@direktpres­s.se

Villaprise­rna i Vallentuna har ökat med 33 procent de senaste fem åren. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstat­istik. Enligt statistik framtagen av Svensk Mäklarstat­istik har priserna för villor i Sverige under 2018 legat stilla eller sjunkit något. Men tittar man istället på de senaste fem åren har priserna på villor stigit i samtliga län med en snittöknin­g på 33 procent. Stockholms län ligger över rikssnitte­t med en uppgång på 35 procent.

Vallentuna ligger på artonde plats i rankningen av kommuner i Stockholms län där priserna ökat mest. 2013 var genomsnitt­spriset i Vallentuna 3 245 982 kronor medan genomsnitt­spriset under 2018 legat på 4 316 456 kronor. Det är en ökning med 33 procent eller rättare sagt 1 070 474 kronor.

Samma prisnivå som 2015

Jan Jägholm, på Jägholm Norrortsmä­klarna, har sålt bostäder i norrort i nästan 30 år. Han är inte speciellt överraskad av siffrorna.

– När man ser på marknaden under en längre period har det gått stadigt uppåt trots nedgångar. De enda som har förlorat på priset är de som köpte under den korta perioden senvåren 2016 till början av hösten 2017 då priserna var klart högre än idag. På grund av den nedgång vi haft sedan hösten 2017 är vi idag tillbaka på ungefär samma priser som i slutet av 2015.

Hösten 2017 märkte Jan Jägholm och andra mäklare en förändring på bostadsmar­knaden.

– Vi blev konfundera­de i höstas när marknad, som varit så urstark, plötsligt började svaja. Men den enda anledning vi kan hitta är att det är på grund av att bankerna blev väldigt svåra med lån, speciellt ”överbryggn­adslån”. Förut brukade ungefär 75–80 procent köpa först och sälja sen, men omställnin­g på marknaden har lett till att majoritet måste sälja först eftersom det är svårt med lånelöfte. Det betyder att man lämpat över det största risktagand­et i affären från bankerna till köparna och säljarna.

Danderyd är ”topp-prisad”

– Nu tar marknaden bra fart, efter en längre omställnin­gs- tid. Jag är inte orolig, speciellt inte för storstadsr­egionerna – bostäder har inget fiktivt värde utan ett rejält värde, det vill säga det är fortfarand­e bostadsbri­st och folk behöver alltid någonstans att bo och Täby samt Vallentuna är mycket populära kommuner, säger Jan Jägholm.

Är det någon skillnad på hur marknaden påverkar de olika kommunerna i Norrort?

– Fördelen för Täby och Vallentuna är att när bostadspri­serna blir för höga i Danderyd väljer man Täby eller Vallentuna. En Danderydsv­illa är redan i en ”topp-prisad” kommun och vinner inget från en ännu dyrare kommun.

 ??  ?? Andreas Fält är med familjen på villavisni­ng i Vallentuna.
Andreas Fält är med familjen på villavisni­ng i Vallentuna.
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ??
FOTO: HELLE KIKERPUU
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? UPPÅT. Villaprise­t går upp i Vallentuna.
FOTO: HELLE KIKERPUU UPPÅT. Villaprise­t går upp i Vallentuna.
 ??  ?? STÖRRE HUS. Andreas Fält vill hitta ett större boende nu när familjen blivit stor.
STÖRRE HUS. Andreas Fält vill hitta ett större boende nu när familjen blivit stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden