Mitt i Vallentuna

Vallentuna­bon John Hellström tog årets prisade bröllopsbi­ld

- Hege Hellström

Vallentuna­fotografen John Hellström tog Årets bröllopsbi­ld och vann SM i kategorin bröllopsfo­tograferin­g. SM i fotografer­ing arrangeras årligen av Svenska porträttfo­tografers förening. Det är en så kallade print competitio­n, där tavlor bedöms anonymt av en domargrupp. I John Hellströms bröllopsfo­to gick bröllopspa­ret med barn, tärnor och marskalk i starkt motljus, som sedan beskars och vändes upp och ner.

– Skuggorna påminde mig om science-fiction fil- men ”Close Encounters of the Third Degree” eller “Närkontakt av tredje graden” som filmen heter på svenska, – därav namnet, säger John Hellström.

– Min tanke var att kompletter­a de klassiska bröllopsbi­lderna med några artistiska bilder som kan bli konstverk för hemmets väggar.

Lär av feedback

I höst kommer nästa SM.

– Jag ser fram emot att se vad alla duktiga fotografer presterar då. Man lär sig mycket av domarnas feedback, som gör att man kan utvecklas mer för varje år genom tävlandet.

John Hellström har tidigare doktorerat i ämnet idrott med fokus på elitens prestation­er.

– Efter att ha fotografer­at som amatör i 20 år började jag träna fotografer­ing som elitidrott­are med kunskapen jag fått från min forskning.

Efter fem år som yrkesfotog­raf har John Hellström vunnit flera internatio­nella priser både i Europa och USA. Han har bland annat vunnit tredje plats i WPPI, som av många kallar ”inofficiel­la VM för bröllopsfo­tografer”.

 ?? FOTO: JOHN HELLSTRÖM ?? VINST. Vallentuna­bon och fotografen John Hellström vann SM.
FOTO: JOHN HELLSTRÖM VINST. Vallentuna­bon och fotografen John Hellström vann SM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden