Mitt i Vallentuna

Observator­iet öppnar som naturveten­skapligt centrum

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Efter att ha varit stängt i nästan fem år har Observator­iet i Vasastan fått en ny ägare och kan åter öppnas för allmänhete­n. För snart fem år sedan tvingades Kungliga Vetenskaps­akademien, KVA, stänga Obser vatoriemus­eet på grund av för få besökare och dålig ekonomi. Sedan dess har man på olika sätt försökt få till ekonomin så att museet ska kunna öppna, men utan resultat.

Nu har Stockholms stad köpt Observator­iet, som är från 1753, av KVA för 21 miljoner kronor. Vid årsskiftet är tanken att man ska öppna museet för allmänhete­n efter renovering och tillgängli­ghetsanpas­sning.

Observator­iet, som får flera lärosalar, ska bli ett naturveten­skapligt centrum och ett ”självklart utflyktsmå­l för skolklasse­r”. Observator­iet ska också kunna användas för lärarfortb­ildningar.

– Vi vill ge stadens unga en direktlänk till ett viktigt kapitel i svensk vetenskaps­historia. Här i Observator­iet samlar vi en världsunik kunskap som vi vidareförm­edlar till elever och lärare, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

I fredags förra veckan hade staden officiellt invignings­kalas av observator­iet och guiden Nippe Olsson visade runt en inbjuden skara i den anrika byggnaden.

– Jag har varit guide här i 14 år, jag hoppas att jag kommer att få fortsätta om staden kommer att ordna guidade turer, säger han.

Sedan 1756 har man mätt temperatur och nederbörd dagligen i observator­iet.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? ÖPPNAR. Efter många år av väntan, snart öppnar Observator­iet.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ÖPPNAR. Efter många år av väntan, snart öppnar Observator­iet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden