Mitt i Vallentuna

Ashwathi Pillai satsar inför OS

Hård träning sen barnsben har fått Ashwathi Pillai dit hon vill. I oktober möter hon, som ensam svensk, de bästa juniorerna i världen i OS i Buenos Aires.

- Text & bild: Maria Svensson

18-åriga Ashwathi Pillai har spelat badminton sedan hon var åtta år gammal. Nu har en av hennes drömmar gått i uppfyllels­e. I oktober represente­rar hon Sverige i Youth Olympic Games i Buenos Aires, Argentina.

– När jag fick beskedet var jag jättejätte­glad. OS har varit min dröm sedan första gången jag såg det 2008, säger hon.

Med en dryg månad kvar till flyget går mot Argentina är det inget annat än hård träning som gäller. Trots att hon fortfarand­e går i gymnasiet tränar Ashwathi Pillai tre pass om dagen, tre till fem timmar per dag.

– Jag har tränat mycket och jag tror det blir bra. Jag vågar inte säga för mycket, men jag har gett hundra procent och jag kommer göra mitt absolut bästa, säger hon.

När jag var tretton brydde jag mig mycket om vad andra tyckte om mig, jag skakade innan matcherna.

Klubben betyder mycket

Nu sitter hon med racketen i handen i en av sofforna restaurang­en i Täby Racketcent­er, hallen som blivit hennes hem de senaste åren.

– Klubben har betytt så mycket för mig, jag tillbringa­r mer tid här än vad jag gör hemma. Men det är inte bara sporten som jag tycker är kul, det är allt runt om. Mina vänner är här och min pappa är en av mina coacher, utan honom hade jag aldrig spelat, säger Ashwathi Pillai.

Hon har precis kommit hem till Täby igen efter att varit två månader i Thailand där hon tränat med en av de bästa i världen i dam singel: Ratchanok Intanon.

– Ratchanok är snabb och har en sjukt bra bollkänsla, jag lärde mig en massa. De som spelar i asiatiska länder tränar mycket mer, från att de är åtta år kör de sex timmar om dagen och de bor i hallen där de tränar, säger hon. Känns det tufft att tävla mot dem? – Det finns andra vägar till att bli bra. De kör mycket träning och hård belastning. Jag tränar mindre men smartare. Hur klarar du pressen? – När jag var tretton brydde jag mig mycket om vad andra tyckte om mig, jag skakade innan matcherna. Men nu vet jag att ibland går det bra och ibland dåligt, det är så sporten är. Jag har blivit bättre på att klara pressen.

Man förstår att Youth Olympic Games, i Buenos Aires bara är början för Ashwathi Pillai. Hon längtar till att tävla med eliten.

– Jag satsar på att spela OS 2020. Min dröm är att vinna OS i framtiden, jag vill vinna och ha min guldmedalj.

 ??  ?? DRÖMMAR. Inför junior OS tränar Ashwathi Pillai tre pass om dagen, vilket kan resultera i fem timmar i hallen varje dag.
DRÖMMAR. Inför junior OS tränar Ashwathi Pillai tre pass om dagen, vilket kan resultera i fem timmar i hallen varje dag.
 ??  ?? HÅRDTRÄNIN­G INFÖR OS. Ashwathi Pillai spenderar mer tid på Täby RacketCent­er än vad hon gör hemma.
HÅRDTRÄNIN­G INFÖR OS. Ashwathi Pillai spenderar mer tid på Täby RacketCent­er än vad hon gör hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden