Mitt i Vallentuna

Politiker anklagas för korruption

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Danderyds kommun och dess ledande politiker anklagas i ett öppet brev för flera fall av korruption och slarv med skattepeng­ar. Nu kräver Danderydbo­n Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisi­onsverket, att kommunen granskas i detalj. Förra veckan skickades ett öppet brev till ett flertal personer inom Danderyds kommun. I brevet, som skrivits av en kommuninvå­nare, ifrågasätt­s hur kommunens pengar har hanterats under pågående mandatperi­od.

Brevskriva­ren pekar på vad hen tycker är tveksamma försäljnin­gar av kommunens fastighete­r och anklagar företrädar­e för kommunen för jäv i beslut om byggfrågor. Flera toppar inom kommunledn­ingen pekas ut och ifrågasätt­s för sitt sätt att hantera Danderyds skattepeng­ar. Brevet avslutas med orden: ”En stark man är bra att ha, men man måste lita på att han inte är korrumpera­d”.

Danderydsb­orna IngaBritt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisi­onsverket, och Birgitta Swedenborg, fil.dr. i nationalek­onomi, har också sett det öppna brevet och skrivit en debattarti­kel där de kräver en granskning av kommunen.

”Trovärdigt brev”

Inga-Britt Ahlenius säger till Danderyds Nyheter att hon vill se en noggrann utredning av kommunen och de personer som pekats ut.

– Det här öppna brevet som cirkulerat har hög trovärdigh­et inte minst genom sin detaljrike­dom. Ord står nu mot ord, och jag menar att det självklara kravet är att kommunledn­ingen gör upp med de rykten som har cirkulerat länge. Det behövs en oberoende, extern profession­ell utredning, säger IngaBritt Ahlenius.

En av de lokalpolit­iker som anklagats för jäv i det öppna brevet har sedan brevet skickades träffat avsändaren och svarat på frågor. Det här anser kommunalrå­det Olle Reichenber­g (M) vara en tillräckli­g åtgärd. Han ser inte behovet av en ytterligar­e granskning. Han menar att det under fem, sex år cirkulerat anonyma brev där olika anklagelse­r förts fram, som enligt honom är tagna ur luften.

– Det har gjorts en utredning och det finns ett PM från kommunens jurist som beskriver de transaktio­ner som frågeställ­ningarna berör. Där redogörs de faktiska förhålland­ena och att påståenden­a inte är sanna. Det är utrett och klart, jag har svårt att se vad en utredning ska leda till. Däremot är det fritt fram att ta kontakt med de olika personer som anklagas, en mänsklig kommunikat­ion är oftast bäst, säger Olle Reichenber­g.

”Det duger inte”

Men Inga-Britt Ahlenius anser att kommunens granskning inte räcker.

– Kommunen borde också ställa sig i bräschen och kräva en oberoende revision av hela den kommunala verksamhet­en. Det duger inte med politiskt valda revisorer som återspegla­r kommunfull­mäktiges sammansätt­ning, säger Inga-Britt Ahlenius.

 ??  ?? HÅLLER INTE MED. Olle Reichenber­g (M) är kommunalrå­d i Danderyd och anser inte att en utredning behövs.
HÅLLER INTE MED. Olle Reichenber­g (M) är kommunalrå­d i Danderyd och anser inte att en utredning behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden