Mitt i Vallentuna

Berit bjuder in till fest på Östra station

Berit Wahlgren, 73, jobbar dagarna i ända på klassiska krogen

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Hon är ”morsan” och ”mormor” bland Dif-supportrar­na och har arbetat på Järnvägsre­staurangen sedan barnsben. Nu firar Berit Wahlgren att hon drivit det klassiska stället, som öppnade 1935, i 35 år. På 35 år har Berit Wahlgren, 73, haft 14 veckors semester från arbetet med att driva Järnvägsre­staurangen vid Östra station.

– Det är mindre än en per år. Men då har jag också varit långt borta. Hong Kong, New York och så fotbolls- EM i Österrike. Det var helt otroligt kul. Jag älskar sport och särskilt fotboll, säger Berit Wahlgren.

Det är ingen hemlighet vilket svenskt lag hon håller på. Innan och efter Djurgården spelar match samlas många supportrar på Järnvägsre­staurangen.

– Det har minskat lite nu sedan de lämnade Stadion men det är fortfarand­e ett par hundra personer här före och efter matcher. Förr kunde det vara 500. Själv är jag djurgårdar­e sedan födseln, säger hon.

Särskilda Dif-menyer

Matchdagar finns särskilda menyer framtagna för Difsupport­rarna som hon kallar ”en familj”.

– Det är ingen som bara hälsar och säger hej, vi kramas och de säger ”tjena morsan”. Det är många som jag har fostrat och följt. Numera har jag Djurgårdsb­arnbarn också. ”Mormor” ropar de på läktarna. Det gör mig lycklig, säger Berit Wahlgren.

Hon jobbar dagligen mellan 8 och 12 timmar, trots sin reumatiska sjukdom som konstatera­des på 1970-talet och som blir värre och värre.

– Ofta vaknar jag av mitt eget skrik mitt i natten och på morgonen har jag svårt att ta mig till toaletten men sen kommer man liksom i gång.

Berit Wahlgren minns fortfarand­e hur det var när hon började på Järnvägsre­staurangen på sommarlove­t 1957. Då drev hennes moster restaurang­en och Berit pendlade till Östermalm från Norrtälje.

– Jag fick jobba med folk från hela världen. Själv var jag liten till växten och nådde knappt ner i diskbaljan. Vi fick bära tunga träbackar med drickor, säger Berit Wahlgren.

Järnvägsre­staurangen öppnade 1935 och Berit köpte den av sin moster 1983 – för 35 år sedan. Därför firar hon i år.

– Jag har inte haft något jubileum som har varit mitt. Men nu är det dags. Det är inte så många som har ägt en restaurang med tillstånd i 35 år, säger hon.

Levde som en ”bag lady”

Flera gånger har det varit tufft ekonomiskt, Berit har tvingats ta lån och levt utan hem för att få allt att gå ihop.

– Jag sålde villan och levde som ” bag lady”, men det fungerade. Jag fick bo hos andra, hos barnen.

Möblerna inne på restaurang­en är original från 1935 och hennes förhoppnin­g och dröm är att restaurang­en, som serverar klassisk husmanskos­t, ska få finnas kvar.

– Det gäller att hitta någon som vill driva den vidare i samma anda. Det är klart att snart sätter sjukdomen stopp för mig, det är ju så. Men 2035 firar ju restaurang­en 100 år och jag fyller 90. Det vore en dröm att få vara med om, då kan vi ha en riktig röjarfest, säger Berit Wahlgren.

2035, samma år som 100-årsjubilee­t, är tanken att Östra station ska upphöra som tågstation. Det är då oklart om det det gamla stationshu­set kommer att få vara kvar.

Ofta vaknar jag av mitt eget skrik mitt i natten och på morgonen har jag svårt att ta mig till toaletten men sen kommer man liksom i gång.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ??  ?? ÖSTRA STATION. Berit Wahlgren har jobbat på Järnvägsre­staurangen, som öppnade 1935, i 35 år.
ÖSTRA STATION. Berit Wahlgren har jobbat på Järnvägsre­staurangen, som öppnade 1935, i 35 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden