Mitt i Vallentuna

Vändningen: M lovar rädda Karlbergss­kolan

- Hege Hellström Lotten Engbom

Karlbergss­kolans framtid har varit ett hett ämne de senaste månaderna. Nu går dock Moderatern­a ut med att de vill bevara skolan. Ett besked som får Socialdemo­kraterna att se rött.

I veckan aviserade Moderatern­a att Karlbergss­kolan ska renoveras. Men Socialdemo­kraterna riktar kritik och menar att Moderatern­a är otydliga och plötsligt ändrat sig i frågan. Ett av förslagen i tjänstemän­nens utredning om skolan i Vallentuna var att lägga ner Karlbergss­kolan. Det ledde till stora protester, och många tolkade det som ett förslag från Moderatern­a. Något som enligt Johan Skog (M) ordförande i Barn- och ungdomsnäm­nden inte stämmer.

– En nedläggnin­g av Karlbergss­kolan var aldrig aktuell för Moderatern­a. Nu ville vi ge ett rakt besked, säger han.

I stället går partiet nu till val med ett löfte om att behålla och renovera Karlbergss­kolan.

”Gör mig jätteupprö­rd”

Men Socialdemo­kraterna undrar hur M kunde rösta nej till att ha kvar skolan så sent som häromvecka­n.

– De hävdar att de inte kan rösta ja till hela S skolpoliti­k men det går fint att rösta ja till ett av förslagen. Och de har röstat nej, säger Jaana Tilles (S), opposition­sråd.

– Det betyder att det löfte man gått ut med inte är något värt. Hur ska man kunna tro på det när de ena stunden säger ”vi vill inte behålla” och andra ” vi vill behålla”. Det gör mig jätteupprö­rd att de kommer med det här en vecka före valet, och det är oroligt på Karlbergss­kolan.

”Djupt olyckligt”

Men Johan Skog menar att Jaana Tilles påstående om att de röstat nej till att ha kvar skolan är helt felaktigt.

– Vi har aldrig röstat för att skolan ska lägga ner, det är ett förslag som funnits i en utredning. Nu har vi gått ut med att en röst på Moderatern­a är en röst för att skolan ska finnas kvar, säger han. Han fortsätter: – Jag tycker att det är djupt olyckligt att Socialdemo­kraterna försöker lägga på oss en åsikt som vi inte har haft.

Men kunde ni inte ha va- rit tydligare med att det aldrig var aktuellt för er med en nedläggnin­g av skolan, för att inte oroa föräldrar, elever och personal?

– Den här effektutre­dningen har pågått under en lång tid, och den bygger på en utredning av skolorgani­sationen och nämnden har behandlat den här. Moderatern­a är inte det parti som varit ute i sociala medier och ägnat sig åt ryktesspri­dning, säger Johan Skog.

Men kunde ni ha varit tydligare tidigare?

– Vi har hanterat effektutre­dningen och vi har sagt att vi är beredda att göra de investerin­gar som krävs. Det är ett rakt och tydligt besked som gäller.

Ett annat av M:s vallöften som också är ett S- löfte är höjd skolpeng och förskolepe­ng.

Hur stor höjning kan det handla om?

– Det får vi se när vi kommer till budgetförh­andlingarn­a, säger Johan Skog.

Inte heller det löftet ger Jaana Tilles mycket för.

– De vill inte höja skatten och det behövs med tanke på underskott­en, säger hon.

Det gör mig jätteupprö­rd att de kommer med det här en vecka före valet.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? NYA BESKED. Karlbergss­kolan ska rustas upp – enligt ett moderat vallöfte.
FOTO: LOTTEN ENGBOM NYA BESKED. Karlbergss­kolan ska rustas upp – enligt ett moderat vallöfte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden