Mitt i Vallentuna

Kontrovers­iellt förslag

dras tillbaka efter protester

- Hege Hellström 073-642 72 30 hege.hellstrom@direktpres­s.se

Förslaget om att boende i Kårsta skulle betala för nya vägar – som många inte ens ville ha – har dragits tillbaka efter ett möte mellan Kårstaborn­a och kommunen. Beskedet till Kårstaborn­a var att de skulle betala mellan 82 000 kronor och 329 000 kronor per tomt. Vad de skulle få? Nya, breda vägar som många tycker skulle förstöra bykänslan i Kårsta. Plus hundra nya villor och radhus, som även de mött kritik. Som lök på laxen ska vatten och avlopp dras i området, till en kostnad av nära 400 000 per hushåll.

De planerna har lett till stora protester i Kårsta, och en namninsaml­ing har skickats till kommunen. I somras höll kommunen ett samrådsmöt­e.

– När vi hade det första samrådsmöt­et var det helt hysteriskt. Parisa har förstått att vi är lite upprörda här, så nu har de ordnat en workshop, berättar kårstabon Leif Östlund. Han fortsätter: – Det är otroliga summor de ska ha. Mest irriterand­e är att man inte har koll på kostnadsun­derlaget.

Planen drogs tillbaka

I förra veckan hölls mötet och beskedet är att planen nu dras tillbaka.

– Jag tycker att vi borde ha låtit dialogen gå före. Det är för mycket saker i den här planen som inte är gjorda på rätt sätt eller tillräckli­gt genomlysta. Det finns saker som är fel och orimliga. I och med det och att reaktioner­na varit så starka så måste vi göra om, säger kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M).

Hon menar att Vallentuna­s storlek gör att dialogen måste få se annorlunda ut:

– Det går inte att skissa fram något enligt skolboken. Det är jättevikti­gt att man lyssnar in, vad vill invånarna som faktiskt bor här, hur ser de på sin kommundel? Man måste ha respekt.

Förlängd samrådstid

Under gårdagens möte kom synpunkter från de boende, bland annat att exploatöre­n som ska bygga nytt borde ta en större del av kostnaden.

– Vi hade ett jättebra möte och det fanns många kloka tankar. Vi har förlängt samrådstid­en till den 30 september och även om vi drar tillbaka planen vill vi ha in synpunkter för framtiden, säger Parisa Liljestran­d. Hur kunde det bli så fel? – Jag vet inte. Ibland blir det fel, och det viktigaste är att säga att det faktiskt blivit fel och att backa, säger Parisa Liljestran­d.

Leif Östlund är glad att kommunen lyssnat.

– Det känns bra att de på kommunen har tagit till sig våra klagomål. Sen vill man se i slutändan hur det blir, det får vi väl se, säger han.

Parisa har förstått att vi är lite upprörda här.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? PROTESTERN­A HJÄLPTE. Nu har förslaget dragits tillbaka.
FOTO: MARIA SVENSSON PROTESTERN­A HJÄLPTE. Nu har förslaget dragits tillbaka.
 ??  ?? ORDFÖRANDE. Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande.
ORDFÖRANDE. Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden