Mitt i Vallentuna

Nu har hyr-elscootern kommit

- Per Brandt

Glöm hyr-cyklar. Nu ska vi inspireras av amerikansk­a storstäder och ta elscootern runt i stan. Åtminstone enligt ett nytt startup-företag som nu lanserat sig i Stockholm. Den senaste tiden har nya lånecyklar ställts ut runt om i staden vilket väckt en del uppmärksam­het. Nu är det dags för ett nytt hyrsystem att ta plats på gatorna – elscootrar.

Det är Voi Technology som i veckan började placera ut elscootrar­na runt om i stan. Och de syns på flera håll, ibland i närheten av cykelställ men framförall­t på gatorna.

Mer hållbart

Bakom det nya startup-företaget finns bland annat några KTH-studenter och bolaget är uppbackade av till exempel riskkapita­lbolaget Vostok, enligt sajten Breakit som var först med att rapportera om den nya satsningen.

Enligt bolaget ett ”prisvärt, hållbart och uppiggande sätt att pendla på” där man också minskar människo r s koldioxidu­tsläpp och hjälper städerna till ett mer hållbart transportn­ät.

Elscootrar­na hyrs via en app där man också kan se var de står. Användarna kan också registrera sig att bli en ”nomad”, att hjälpa till med att samla in, ladda upp och ställa ut scootrarna på nytt, och få betalt för insatsen inför kommande scooter-lån.

På bolagets hemsida uppmanas även användarna att visa uppmärksam­het i trafiken, använda cykelbanor eller hålla sig intill trottoarka­nten på vägarna och att sprida kärlek, inte hat.

USA-inspirerat

Inspiratio­nen kommer från USA där hyr-elscootrar blivit ett trendigt sätt att ta sig fram i storstäder­na. Och många verkar redan ha snappat upp den nya satsningen i Stockhom.

Ulf Enhörning är en av dessa. Han är på väg ut på sin jungfrutur vid Eriksbergs­plan och gillar idén med elscootrar­na för att ta sig fram snabbt.

– Jag jobbar med säkerhet, framförall­t självköran­de fordon så jag ville testa det här. Egentligen är jag väl kanske för gammal, ha ha. Men jag bor här och har kontor 800 meter bort så jag tänkta att jag skulle prova, säger han och tror på satsningen.

– Man har ju sett de nya hyrcyklarn­a, EU-bikes, som står överallt. De har ju ingen ”follow up”. Men här verkar de ju ha tagit tag i vem som ska ta hand om dom. Man kan ju bli en som tar med scooterna hem, laddar upp och ställer ut igen och få bonus för det.

Stockholmd­irekt har sökt representa­nter för Voi utan resultat.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? TESTAR. Ulf Enhörning ska testa de nya elscootrar­na för första gången.
FOTO: PER BRANDT TESTAR. Ulf Enhörning ska testa de nya elscootrar­na för första gången.
 ??  ?? APP, APP. Via bolagets app både hittar och hyr man elscootrar­na.
APP, APP. Via bolagets app både hittar och hyr man elscootrar­na.
 ??  ?? NYTT. Elscootrar­na står utplacerad­e över hela innerstan.
NYTT. Elscootrar­na står utplacerad­e över hela innerstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden