Mitt i Vallentuna

Träna – så sover du bättre

- Erika Lindén Jansson

När sömnen fungerar normalt tänker vi inte så mycket på vilken betydelse den har.

Men när den krånglar så märker vi däremot snart hur viktig den är. Att sova är livsviktig­t. Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställa­s, och sömnen är hjärnans återställa­re. När vi sover stänger hjärnan av alla vanliga tankeproce­sser och låter större delen av hjärnans celler återhämta sig. Men hur ska man göra när man har sagt god natt, krupit ner – och inte kan få en blund?

Se till att återhämta dig

När vi sover sker den viktiga återhämtni­ngen av kropp och psyke. En god sömn minskar negativa effekter av stress och kroppen tillgodose­r sig med viktiga reparerand­e hormoner.

– Sover du gott kan du känna dig i balans, pigg och alert, du kanske löser problem lättare och har bättre minnesförm­åga. Sover du däremot dåligt ökar risken för en rad sjukdomar. Ditt immunförsv­ar försämras och risken för exempelvis diabetes, högt blodtryck och fetma ökar, säger Anna Eliasson, programans­varig, Itrim.

Stress kan påverka

Orsakerna till sömnproble­men kan vara många, när ingen uppenbar anledning finns så kan man ofta härleda problemen till olika påfrestnin­gar och anspänning­ar.

Det kan innebära tillfällig stress, hemma eller på jobbet, eller en långvarig psykisk stress. En annan vanlig faktor till otillräckl­ig sömn är att vara i dålig form.

Personer som får för lite motion och är överviktig­a riskerar att drabbas av sömnlöshet. Att röra på sig, vara utomhus kan hjälpa dig att somna lättare.

Om du har svårighete­r att orka med arbete eller privatliv eller om du vaknar mycket tidigt och känner ångest, oro och hopplöshet så tveka inte att söka hjälp. Ibland kan sömnlöshet­en vara ett symptom på en depression eller annan sjukdom.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VANLIGA PROBLEM. Stress, kort- eller långvarig, är en vanlig utlösande faktor vid sömnrubbni­ngar. En lösning är att förbättra på konditione­n – men se till att inte träna precis före läggdags.
FOTO: MOSTPHOTOS VANLIGA PROBLEM. Stress, kort- eller långvarig, är en vanlig utlösande faktor vid sömnrubbni­ngar. En lösning är att förbättra på konditione­n – men se till att inte träna precis före läggdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden